Sumele de bani pe care preoții din România le câștigă în fiecare lună au fost întotdeauna o curiozitate a românilor.
Salariile preoților variază în funcție de gradul acestora, dar pot fi de multe ori „rotunjite” în funcție de sumele de bani donate de către credincioși către biserică.
Spre deosebire de alte state europene, România alocă fonduri importante pentru personalul aparținând cultelor religioase.
De-a lungul vremii, subiectul salariilor preoților a fost unul controversat, mulți dintre cetățeni arătându-se nemulțumiți de faptul că acestea sunt plătite de către stat sau de faptul că ele ar fi neimpozitate.
Cât câștigă un preot lunar, în 2022
Veniturile preoților variază în funcție de nivelul de pregătire pe care aceștia îl au. Astfel, un preot la început de drum, debutant, primește un salariu net sub 2.000 de lei pe lună, dar un preot cu vechime poate trece de această sumă.
Totodată, sursa citată arată că sumele adunate la diferite sărbători sau din donațiile din timpul slujbelor sunt împărțite între preoții din parohia respectivă.
Funcțiile din interiorul Bisericii pot aduce venituri suplimentare pentru personalul clerical. Iată la ce salariu poate ajunge un preot din România:
- Episcop – 5.000 de lei.
- Mitropolit- 7.500 de lei.
- Patriarh- peste 8.000 de lei.
- Preot la început de drum (cu studii superioare) – 3.700 lei brut.
- Preot de grdul II (cu studii superioare)- 3.900 lei.
- Preot definitiv (cu studii medii)- 3.650 lei brut.
Potrivit unui preot din județul Argeș, enoriașii donează bani, alimente, însă fiecare după posibilități, nimeni nu le impune o anumită sumă de bani:
„Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”
0 comentarii