Aromaterapia – Ce este? Cum ma ajuta?

Aromele actioneaza asupra simturilor noastre si ne influenteaza starea emotionala, psihica si fizica.12 min


Advertisements

Despre Aromaterapie

In radacini, tulpini, frunze, seminte si flori, fiecare planta contine uleiuri esentiale (sau volatile, sau eterice), folosite in aromaterapie pentru a stimula echilibrul si armonia corpulul, mintii si spiritului. Proprietatile terapeutice ale acestor uleiuri provin, fara indoiala, din influenta pe care o au asupra hormonilor si a altor substante chimice cu rol de mesager, care se gasesc in corp si in creier.

DSC04162 scaled 1
Camp lavanda Franta

Folosirea uleiurilor esentiale dateaza inca de pe la 4500 1.Ch., cand egiptenii au creat parfumuri si leacuri din ele. Ei au facut legatura intre arome si religie, atribuind o anumita mireasma fiecareia dintre multele lor zeitati. Preotii egipteni foloseau uleiurile esentiale la imbalsamare; s-au gasit urme de astfel de substante in mumii vechi de 3000 de ani. Cunostintele antice au fost pastrate de medici greci, romani si arabi, ale caror lucrari au influentat medicina timp de secole. In secolul al XVIII-lea, uleiurile volatile erau inca utilizate pe scara larga in practica medicala. Dar la sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput fabricarea de esente sintetice, procedeu mai ieftin si mai usor decat ex-tragerea lor din plante, iar folosirea leacurilor obtinute pe cale naturala a cunoscut atunci un declin.

Aromaterapia moderna a aparut odata cu lucrarile chimistului francez René-Maurice Gatte-fossé, care in anii ’20 a descoperit proprietatile vindecatoare ale uleiului de levantica. Asa a inceput sa studieze proprietatile antiseptice ale uleiurilor esentiale si, in 1937, el publica prima carte moderna de aromaterapie.

Cereti sfatul unui specialist

Un aromaterapeut va va pune intrebari despre sanatate, nivelul stresului si starea de spirit. El va trebui sa afle ce alte remedii folositi, deoarece efectul unor medicamente, indeosebi al celor homeopatice, poate fi modificat de mirosul puternic al uleiurilor aromaterapeutice. Dupa aceea va alege uleiurile care vi se potrivesc si modul de administrare al tratamentului. Sunt mai multe metode, dar cea mai obisnuita este practicarea unui masaj total si relaxant cu uleiurile recomandate. Dupa masaj, sunteti lasat sa va relaxati in liniste. Terapeutul va poate sugera sa nu faceti baie cateva ore dupa masaj, pentru ca pielea sa absoarba bine uleiul. Poate sa va dea uleiuri de utilizat la domiciliu. Intreaga sedinta, cuprinzand consultatia si masajul, dureaza intre 60 si 90 de minute.

Folosirea terapiei la domiciliu

Este important sa obtineti un diagnostic medical sigur inainte de a folosi aromaterapia pentru a trata simptome care, in mod normal, v-ar fi determinat sa va adresati unui medic. Uleiurile esentiale sunt la indemana, iar tratamente ca inhalatiile, masajul si baile aromatice sunt usor de realizat la domiciliu. Dar eficacitatea uleiurilor depinde de modul cum au fost extrase si pastrate. Cele mai bune se comercializeaza in sticlute de culoare inchisa si sunt obtinute prin distilarea vaporilor sau prin extragerea din parti de plante naturale, de obicei organice. Eticheta trebuie sa contina denumirea latina a plantei, modul de utilizare, atentionari clare si mentiunea „natural” sau „pur”.

Diluarea uleiurilor: excipienti si proportii

Inainte de a folosi un ulei esential pentru masaj sau imbaiere, trebuie sa-l diluati cu o substanta adecvata, numita excipient. Pentru masaj folositi ca excipient un ulei de buna calitate, obtinut prin presare la rece, cum ar fi cel de migdale dulci, de floarea soarelui sau din samburi de struguri. Pentru imbaiere amestecati uleiurile esentiale cu o lotiune incolora si inodora sau cu spumant de baie obisnuit si turnati amestecul in apa de baie.

Exemple diluare uleiuri esentiale

Amestec normal pentru imbaiere

15 picaturi de ulei esential in 10 lingurite de excipient.

Amestec pentru imbaiere: copii, varstnici si bolnavi

8 picaturi de ulei esential in 10 lingurite de excipient

Amestec pentru imbaiere: copii sub varsta de 2 ani

Advertisements

4 picaturi de ulei esential in 10 lingurite de excipient

Ulei pentru masaj

8-12 picaturi de ulei esential in 6-8 lingurite de excipient

IMPORTANT: mai jos sunt doar cateva exemple generale, intodeauna respectati indicatiile producatorului!

Precautii speciale

Desi uleiurile esentiale pure fac bine la piele si pot fi absorbite in fluxul sangvin raspandind actiunea lor benefica in intregul corp, unele uleiuri sintetice pot provoca reactii cutanate sau crize de astm. Folositi deci numai uleiuri esentiale naturale. 
Daca aveti o piele sensibila, daca suferiti de epilepsie sau de hipertensiune arteriala sau ati fost operat recent, consultati un practician calificat inainte de a folosi uleiuri esentiale. In caz de sarcina, evitati uleiurile esentiale din lista de mai jos. Daca aveti indoieli, apelati la un aromaterapeut.

Uleiuri de evitat in primele 20 de saptamani de sarcina

Busuioc (Ocimum basilicum)Niauli (Melaleuca viridiflora)
Cajeput (Melaleuca leucadendron)Rozmarin (Rosmarinus officinalis)
Chiparos (Cupressus sempervirens)Smirna (Commiphora myrrha)
Lemn de cedru (Cedrus atlantica)Serlai (Salvia sclarea)
Uleiuri esentiale de evitat in primele saptamani ale sarcinii

Uleiuri de evitat pe tot parcursul sarcinii

Anason (Pimpinella anisum)Cuisoare (Eugenia caryophyllata)
Angelica (Angelica archangelica)larba de lamaie (Cymbopogon 
Citratus)
Busuiocul cerbilor (Mentha 
pulegium)
lenupar (Juniperus communis)
Camfor (Cinnamomum 
camphora)
Isop (Hyssopus officinalis)
Chimen (Carum carvi)Nucsoara (Myristica fragrans)
Fenicul (Foeniculum vulgare)Patrunjel (Petroselinum crispum)
Cimbru (Thymus vulgaris)Scortisoara (Cinnamomum 
zeylanicum)
Cimbru de gradina (Satureia 
montana)
Sovarv (Origanum vulgare)
Tarhon (Artemisia dracunculus)
uleiuri esentiale de evitat pe toata perioada sarcinii

De unde cumparam?

Cumparati numai de la o sursa de incredere (intrebati un aromaterapeut) si pastrati uleiurile intr-un loc rece, in flacoane de culoare inchisa, etanse. Alegeti uleiurile care se potrivesc pentru simptomele sau durerile pe care le aveti si care va plac. inaintea folosirii unui ulei esential pentru masaj sau imbaiere, ar trebui sa-l diluati cu o substanta adecvata, cunoscuta sub denumirea de excipient. Amestecati uleiurile cu excipientul in proportile recomandate. Puteti pregati dinainte o cantitate suficienta pentru mai multe utilizari. Daca uleiurile alese nu dau rezultate, cereti sfatul unui terapeut calificat.

Inhalatia

Este calea cea mai rapida de a introduce uleiul esential in fluxul sangvin. Exista doua modalitati simple de a inhala uleiurile:

  1. Puneti cateva picaturi de ulei esential pe o bucata de panza, duceti-o la nas si inhalati.
  2. Adaugati una sau doua picaturi de ulei esential in apa fierbinte dintr-un vas, puneti-va un prosop in jurul capului si deasupra vasului cu apa si inhalati vaporii cel mult cinci minute.

Puteti repeta oricare dintre procedee de pana la de trei ori pe zi. Sau puteti utiliza o lampa odoranta. Insa aceasta metoda da vapori mai putin concentrati, si efectele remon- tante sau calmante sunt mai slabe.

Imbaierea

Una dintre cele mai simple modalitati de a absorbi uleiurile in corp este sa le puneti in apa de baie. Folositi 10 lingurite de excipient amestecat cu uleiuri volatile in proportiile recomandate. Daca adaugati uleiurile direct in apa din baie, picaturile vor pluti la suprafata apei, iar efectele terapeutice vor fi diminuate. Agitati apa din baie pentru ca uleiul sa se disperseze. Inchideti usa si ferestrele si relaxati-va in baie timp de 10 minute. IMPORTANT: mai jos sunt doar cateva exemple generale, intodeauna respectati indicatiile producatorului!

Beneficii Arbore de ceai (melaleuca alternifolia)?

Mintale: Peste o suta de utilizari.
Fizice: Actioneaza ca antiseptic impotriva infectiilor bacteriene, indeosebi ale pielii; folosit pentru curatarea taieturilor si altor rani superficiale.

Beneficii Eucalipt (Eucaliptus globulus)?

Mintale: Da vioiciune; limpezeste mintea
Fizice: Ajuta impotriva racelilor si congestiei; tusei uscate; infectiilor pielii (furuncule si cosuri), inflamatiilor si durerilor musculare.

Beneficii Levantica (Lavandula officinalis)?

Mintale: Combate anxietatea, stresul si depresia
Fizice: Stimuleaza regenerarea celulelor pielii; reduce inflamatiile pielii; ajuta la vindecarea ulceratiilor bucale; diminueaza respiratia urat mirositoare si greata

Beneficii Maghiran (Origanum majorana)

Mintale: Calmeaza si alina in cazuri de melancolie, singuratate si doliu
Fizice: Usureaza problemele respiratorii (bronsita si astmul); util in constipatie; atenueaza crampele musculare

Beneficii Menta (Mentha piperita)

Mintale: Efect remontant; util in tratamentul socului emotional
Fizice: Ajuta la calmarea tusei si a infectiilor in gat; crampelor intestinale si arsurilor la stomac; raului de miscare

Beneficii Muscata trandafirie (Pelargonium graveolens)

Mintale: Ajuta la diminuarea stresului mintal si a anxietatii
Fizice: Tonifica si curata pielea; combate infectiile in gat si bucale; stimuleaza ficatul si curata sistemul digestiv; combate retentia de lichide

Beneficii Romanita (Chamomilla nobilis)

Mintale: Relaxant; diminueaza anxietatea; eficace pentru calmarea nervozitatii copillor
Fizice: Util contra acneei, eruptiilor si inflamatiilor pielii si ale muschilor; stimuleaza pofta de mancare; combate diareea.

Beneficii Rozmarin (Rosmarinus officinalis)

Mintale: Stimuleaza memoria
Fizice: Calmeaza indigestia si balonarile; ajuta circulatia; alina durerile musculare; curata si stimuleaza regenerarea celulelor pielii; combate infectiile

Beneficii Santal alb (Santalum album)

Mintale: Sedativ si relaxant; remediu bun impotriva insomniei
Fizice: Calmeaza iritatiile gatului, bronsita si astmul; catifeleaza pielea uscata; combate matreata; stopeaza varsaturile si diareea.

Intrebari Frecvente


Ce este aromaterapia?

AROMATERAPIA consta in utilizarea terapeutica a uleiurilor volatile din plante, inclusiv a uleiurilor esentiale. Cunoscuta inca din antichitate, aromaterapia este astazi o ramura a medicinei naturale si complementare, care se dovedeste a fi atat preventiva, cat si curativa.
Numita si terapia cu uleiuri esentiale, aromaterapia are ca scop echilibrarea organismului si obtinerea armoniei intre corp-minte-spirit. Prin aromaterapie, se cauta unificarea proceselor fizice, psihice si spirituale, pentru a spori capacitatea innascută a organismului de regenerare și vindecare.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt substante naturale aromatice, volatile, extrase din seminte, scoarte, radacini, tulpini, frunze, flori si alte parti ale plantelor. Sunt cel mai des obtinute prin procesul de distilare. De asemenea, pot sa fie extase prin presare sau mecanic – un exemplu este uleiul esential de citrice care este obtinut din coji.

Cum functioneaza aromaterapia?

Aromaterapia ne ajuta sa avem o dispozitie pozitiva, creeaza o atmosfera propoce pentru a fi mai echilibrati, mai linistiti si in acelasi timp mai fericiti. 

Sub ce forme este aromaterapia?

Aromaterapia este folosita in mai multe forme, cele mai cunoscute fiind: 

Topic – uleiurile esentiale se pot aplica direct pe piele atunci cand sunt diluate intr-un ulei purtator cum este uleiul de cocos. Se pot folosi pe diferite zone ale corpului, cum ar fi picioare, tample, incheieturi, in spatele urechilor. In cazul in care se folosesc uleiuri fotosensibile, este indicat sa evitati expunerea la soare tip de cel putin 4 ore dupa aplicare. Este indicat ca inainte de aplicare, pentru a evita eventualele efecte adverse, sa testati pe o spurafata redusa de piele.

Masaj – uleiurile esentiale se pot folosi ca ajutor pentru maximizarea efectelor masajului de relaxare, pentru a obtine o stare de calmare, relaxare, liniste. La fel ca utilizarea topica, este important sa se testeze pe o suprafata mica de piele si sa nu se foloseasca pe pielea sensibila sau cu leziuni.

Inhalare – uleiurile esentiale se pot folosi impreuna diferite aparate sau accesorii, cel mai cunoscut fiind difuzorul de aromaterapie cu ultrasunete.

Pulverizare – este cel mai simplu mod de a beneficia de calitatile uleiurilor esentiale. Pur si simplu amestecati cateva picaturi de ulei esential cu apa plata si pulverizati in incapere.

Baie calmanta cu uleiuri esentiale – este un mod excelent de relaxare, uleiurile esentiale putand fi folosite in apa. In acest fel, uleiurile esentiale se absorb prin contactul cu pielea dar si prin inhalare.

Advertisements

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

8

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
4
Love
OMG OMG
6
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
11
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *