Recensământ 2022. Pe 15 mai 2022 se încheie autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021).
Astfel, Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre. Recensământul oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale și activități administrative sau de cercetare.
A doua etapă a recensământului va începe lunea viitoare, iar recenzorii vor bate la uşa celor care nu au completat online formularul de recensământ. 20 de mii de recenzori vor fi pe teren până pe 17 iulie.
Locuiesc cu chirie într-un apartament. Trebuie să furnizez informații despre această locuință?
Da. De reținut faptul că art. 52 alin (1) din OUG nr.19/2020 prevede că „Rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică.”
Unde voi fi recenzat, dacă domiciliul meu este diferit de cel de reședință?
Cea mai simplă metodă este autorecenzarea. În cazul indisponibilității de a completa chestionarul online, urmează să primiți vizita recenzorului la locuința la care vă veți afla în acel moment, dacă aceasta se află pe teritoriul României, adică la reședința obișnuită.
Ce se întâmplă cu cei care stau fără mutație într-o anumită localitate?
Persoana în cauză va trebui să furnizeze datele despre reședința obișnuită.
De reținut faptul că art. 52 alin (1) din OUG nr.19/2020 prevede că „Rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică.”
O parte a familiei locuiește în străinătate, dar vine în țară în vacanță. Trebuie să declarăm informații despre ei?
În acest caz, doar membrii gospodăriei rămași în țară, la reședința obișnuită, se vor recenza. Membrii din străinătate vor fi declarați plecați pe perioadă îndelungată (pe perioade de cel puțin 12 luni).
Cum sunt recenzați copiii care se află în custodie comună și își petrec timpul în mod egal (câte două săptămâni) la fiecare părinte?
În cazul copiilor care locuiesc alternativ în două locuri de reședință, se ia în considerare reședința în care și-au petrecut cel mai mult timp. Dacă perioada de timp este egală, atunci reședința luată în considerare este cea la care copiii și-au petrecut ziua de 1 decembrie 2021.
Președintele Istitutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a făcut câteva clarificări
„Contează în primul rând unde stă persoana respectivă, nu unde are domiciliul din buletin. În cazul în care stă în alt sector sau alt județ și nu are mutație, contează tot adresa de reședință pentru recensământ. Dacă are adresa de domiciliu, cea din buletin, dată spre închiriere, atunci trebuie s-o declare ca locuință secundară, ca să poată figura așa și în evidență. Dacă are mai multe proprietăți, atunci poate să folosească adresa de reședință pentru a completa formularul și le poate declara pe celalalte drept locuințe secundare”
Până la ce dată poţi răspunde la întrebările recenzorului pentru a nu primi amendă de 3.000 de lei
Cei mai mulţi dintre cei care s-au autorecenzat sunt din judeţele Braşov, Harghita, Covasna şi Teleorman. Judeţele în care interesul a fost mai scăzut sunt Iaşi, Suceava şi Bacău.
Autorecenzarea se va încheia duminică, 15 mai la ora 24. După această dată, recenzorii vor ieși pe teren timp de două luni, pentru a merge la adresele de unde nu s-a trimis niciun chestionar.
În cazul în care refuzaţi să vă recenzaţi, riscaţi o amendă de până la 3000 de lei.
0 comentarii