Nisip în pământul pentru răsaduri. Un truc accesibil cu numeroase beneficii.
Nu puțini sunt cei care subestimează rolul nisipului în dezvoltarea plantelor, considerând că este practic inutil. Dar nu este așa. Nisipul asigură umiditatea și aerarea solului. Totodată, conținutul de nisip din substratul pentru răsaduri contribuie la încălzirea mai ușoară a solului.
1. Beneficiile nisipului pus în pământul pentru răsaduri
Nisipul (folosit direct sau în amestec cu turbă) este potrivit pentru înrădăcinarea butașilor, este adăugat pentru aerarea și îmbunătățirea structurii solului de argilă și turbă grea. Dar mulți grădinari se confruntă cu situația în care, dacă există prea mult nisip în sol, atunci un acel sol se usucă rapid și nu este capabil să ofere nutriție plantelor.
Pentru a crește fertilitatea solului nisipos, este necesar să aplicați în mod regulat îngrășăminte organice și să semănați plante care fixează azotul în sol.
În plus, mulcirea solului nisipos ajută la crearea condițiilor favorabile pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Mulciul nu numai că reduce semnificativ evaporarea umidității, dar creează și condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor din sol care sunt capabile să fermenteze particulele de nisip și să transforme mineralele (în special, dioxidul de siliciu) în active biologic, disponibile plantelor. Se dovedește că chiar și nisipul, cu o tehnologie agricolă adecvată și crearea unei microflore favorabile, poate deveni o sursă a celor mai importanți nutrienți.
2. Ce este nisipul
Nisipul este format din particule minuscule de roci sedimentare, un amestec de diferite minerale: cuarț, calcit, mică, feldspat etc. Există o mare varietate de nisipuri în lume care diferă ca origine și structură și compoziție. Există depozite de nisip de cuarț aproape pur, nisip de gips alb, coral roșu și alte tipuri.
Nisipul se formează prin intemperii rocilor, prin spălare cu apă sau prin cristalizare pe fundul oceanului la presiune ridicată și temperatură scăzută. Nisipul de râu și ce de mare mare are particule rotunjite și practic nu conține impurități de argilă.
Pentru afânarea solului se recomandă acest nisip de râu curat, cernut.
Nisipul de munte (sau nisipul de carieră) este un material natural format din particule aspre cu unghi ascuțit. Un astfel de nisip se formează ca urmare a distrugerii depozitelor de roci solide. Constă din diverse impurități – argilă, praf, particule de sol, precum și minerale care pot afecta negativ dezvoltarea plantelor. Nisipul de carieră este potrivit în primul rând pentru lucrări de construcții. Pentru a utiliza acest material natural ca substrat, este necesar ca acesta să stea timp de câțiva ani în aer liber și să fie spălat cu apă de ploaie și zăpadă.
3. Cum creștem calitatea solului pentru răsaduri
Baza majorității solurilor pentru răsaduri este turba. Când se adaugă nisip la turbă, chiar și în cantitate de 10-15%, substratul este păstrează umezeala mai ușor și este mai aerat.
Întrucât turba nu are o valoare nutritivă ridicată, se adaugă de obicei un set complet de îngrășăminte minerale în solul pentru răsad. Într-un astfel de substrat, răsadurile pot fi cultivate chiar și pentru o perioadă lungă de timp, dacă plantele sunt hrănite în mod regulat.
Pentru a îmbunătăți calitatea amestecului de sol și a-l face mai hrănitor, la substratul de turbă pot fi adăugate îngrășăminte organice (biohumus , compost, vemicompost). În același timp, vom putea nu numai să reducem numărul de fertilizări în viitor, ci și să creăm o microfloră favorabilă pentru dezvoltarea plantelor.
4. Amestec de pământ cu nisip pentru răsaduri
Solul universal pentru creșterea răsadurilor poate fi preparat prin amestecarea de turbă dezoxidată (60%), biohumus sau compost (20-25%) și nisip (15-20%). Pentru cultivarea culturilor de dovleac, puteți adăuga mai multă materie organică în sol, iar proporțiile vor fi următoarele: turbă (40%), biohumus, humus (40%), nisip (20%). Pentru 10 litri de pământ, puteți adăuga 100-150 g de cenușă de lemn.
Dacă aplicați compost obținut în gospodărie, atunci se recomandă ca amestecul să fie tratat cu o soluție de produs biologic pe bază de bacil de fân ( Bacillus subtilis ) sau tricodermă ( Trichoderma ), astfel încât agenții patogeni să nu ajungă. în sol împreună cu îngrășământul.
Deoarece adăugăm nisip în sol, este de dorit să adăugați bacterii silicate ( Bacillus mucilaginosus ) în sol pe lângă trichoderma sau bacilul de fân. Ei participă la procesele de descompunere a rocilor și aluminosilicaților din sol, punând la dispoziție plantelor potasiul și siliciul. Ca urmare, plantele vor avea un sistem radicular mai dezvoltat, tulpini și frunze mai puternice, imunitate sporită, absorbție îmbunătățită a fosforului și a altor substanțe nutritive, iar procesul de fotosinteză va fi mai activ.
După cum puteți vedea, nisipul nu numai că structurează solul, ci îmbunătățește și nutriția plantelor și, de asemenea, previne dezvoltarea putregaiului rădăcinilor, care apare adesea în soluri grele din cauza aerării slabe.
0 comentarii