Cum se realizeaza inmatricularile auto din sectorul 3?

Discutam de aceasta data despre procedurile de inmatriculare auto din sectorul 3. Desi o inmatriculare ar trebui sa decurga in aceeasi forma in toate localitatile din Romania, din pacate situatia se aplica diferit. Exista discrepante in randul procedurii de inscriere, precum si de obtinere a altor acte de la un sector la altul. In randurile urmatoare, vom enumera fiecare pas pentru a inmatricula un autoturism in acest district. De asemenea, veti vedea liste de documente, precum si locatiile fizice pentru aceasta procedura.6 min


Advertisements

Inainte de a intra in subiectul articolului, vom enumera toate institutiile ce fac parte din acest proces: RAR, DGITL, ANAF, Serviciul Vamal si DRPCIV. RAR-ul sau Registrul Auto Roman este institutia care emite documente pentru masinile ce vor fi inmatriculate din afara Romaniei. Aceasta este pe Calea Grivita, nr. 391A. DGITL-ul este entitatea care inregistreaza autovehiculul pe numele noului proprietar. Actele prin care se poate declara masina sunt: documentele de reprezentare, cartea auto si documentele de achizitie. In cazul sectorului 3, avem 3 puncte DGITL, despre care vom vorbi mai mult in randurile de mai jos. Ce trebuie mentionat dinainte, este ca fiecare dintre ele ii este atribuita doar o anumita zona din acest sector.

Serviciul Vamal este pe bulevardul Timisoara, in apropiere de Linia de Centura a orasului Bucuresti. De asemenea, ANAF-ul destinat sectorului 3 se afla in rondul pietei Alba-Iulia. Fiecare dintre cele doua institutii sunt elementare pentru vehiculele achizitionate din afara tarii. Vom vedea mai jos, cum participa fiecare dintre ele. DRPCIV-ul sau institutia de Inmatriculari si Permise este cea care finalizeaza procedura de inmatriculare auto in orasul Bucuresti. Ea se afla pe Soseaua Pipera, nr. 49.

Cum decurge o inmatriculare auto din sectorul 3?

Dosarul de inmatriculare auto este identic pentru toate sectoarele din orasul Bucuresti. Diferenta apare de la un sector la altul, cand sunt executati pasii pentru a obtine aceste acte. Ati vazut in randurile de mai sus, care sunt institutiile din sectorul 3 ce participa in cadrul acestui proces. De aceea, vom trece mai departe pentru a va explica tipurile de inmatriculari auto. Acestea sunt: transcrierile auto, inmatricularile masinilor din UE si din afara Uniunii Europene. Pentru fiecare dintre ele, proprietarul va trebui sa se prezinte la institutiile de mai sus.

Transcrierile auto reprezinta schimbarea dreptului de proprietate, o data ce masina a fost inmatriculata pe teritoriul Romaniei. Acestea procedura se realizeaza pentru masinile cu numere de inmatriculare romanesti. In cazul transcrierii, noul proprietar va trebui sa se prezinte la DGITL si DRPCIV. Cititi cu atentie informatiile de mai sus! De asemenea, in situatia inmatricularii unei masini cumparate din Uniunea Europeana, detinatorul va trebui sa ajunga la: RAR, DGITL, ANAF si DRPCIV. Pentru vehiculele din afara UE, institutia ANAF va fi inlocuita de Serviciul Vamal.

Pentru ca am inteles unde sunt institutiile pentru a inmatricula o masina in sectorul 3, Bucuresti si… Pentru ca aflat care sunt entitatile pentru fiecare tip de inmatriculare in parte, vom vedea…

Care este setul de acte pentru a inscrie un autovehicul la sectorul 3 ( Bucuresti ) si unde se poate depune acest dosar?

In primul rand, dorim sa explicam procedura de declarare / inscriere auto. Aceasta este necesara pentru fiecare tip de inmatriculare auto in parte. Fara sa fie finalizat procesul de declarare auto, nu se va putea finaliza inmatricularea masinii. Asadar, trebuie sa intelegem inainte de toate ca avem 3 puncte de lucru pentru sectorul 3, Bucuresti. Fiecare dintre acestea ii este arondata doar o anumita zona. Punctele sunt: Lucretiu Patrascanu, nr. 3; Campia Libertatii, nr. 36; Sfanta Vineri, nr. 32. Spre exemplu: Cine are domiciliul in cartierul Constantin Georgian, va trebui sa declare autovehiculul la punctul din Lucretiu Patrascanu.

Pe site-ul institutiei veti gasi un link, unde veti putea afla centrul la care sunteti arondat.

Actele necesare pentru declararea autovehiculului la DGITL Sector 3

Aici, va veti prezenta cu urmatoarele acte:

Advertisements
  • documentele de reprezentare ( buletin in original si copie / in cazul persoanelor fizice  ~ copie dupa CUI, buletin in original si copie, delegatie / in cazul persoanelor juridice )
  • documentele de dobandire
  • cartea auto ( in cazul in care acest document nu exista, va trebui preluat de la Registrul Auto Roman )
  • declaratia vamala ( pentru masinile cumparate din afara Uniunii Europene ) 

Cum vor arata documentele de dobandire pentru inscrierea unei masini la DGITL Sector 3

Documentele de dobandire pot fi de mai multe feluri. Aveti situatia transcrierii auto, in care ati cumparat autovehiculul de la o persoana fizica. In acest caz, veti avea cele 3 contracte cu semanturile si stampile realizate de fostele institutii DGITL. De asemenea, autovehiculul poate fi achizitionat de la o persoana juridica, cazul in care veti primi: 3 facturi vizate si un certificat fiscal.

Pentru masinile cumparate din afara tarii, vor fi necesare contractele sau facturile in original si copie. Mai mult de atat, pentru aceleasi autovehicule vor trebui prezentate si traducerile lor autorizate. Acestea vor trebui concepute de un traducator certificat.

Cum se depun actele pentru persoanele juridice la DGITL Sector 3?

Incepand din anul 2024, Directia de Taxe si Impozite lucreaza online cu firmele din Sectorul 3. Astfel, toate companiile ce vor dori sa isi inregistreze autovehiculele vor trebui inrolate pe platforma DGITL 3. Dupa crearea contului, intreprinderile isi pot inregistra masinile dorite.

O alta institutie la care va trebui sa va prezentati pentru inmatricularea unei masini din Uniunea Europeana este centrul ANAF.

Obtinerea Certificatului de TVA auto de la ANAF in Bucuresti sectorul 3

Acest document este necesar pentru inmatricularea masinilor aduse din Uniunea Europeana. Documentul certifica plata sau neplata TVA-ului pentru vehiculul achizitionat. Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus, punctul de lucru se afla in rondul Pietei Alba Iulia. In acest centru, pot depune documente atat de persoane fizice, cat si de cele juridice.

Certificatul de TVA primit de aceasta institutie va fi atasat la dosarul definitiv de inmatriculare auto.

Am vrut prin acest articol sa explicam cum decurge o inmatriculare auto in sectorul 3 din Bucuresti. Desi am enuntat doar o parte din procedura, va lasam acest link pentru a intelege procesul pana la capat. Mai mult de atat, Best-Inmatriculari pregateste o platforma destinata inmatricularilor auto. Totul este online si te va face sa intelegi fiecare informatie cu lux de amanunt! Va multumim ca ati ajuns pana la sfarsit!

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *