Tipuri de whisky și cum să le deosebim

Gama variată de sortimente de whisky disponibile pe piață poate face uneori dificilă alegerea unuia singur.4 min


Advertisements

Gama variată de sortimente de whisky disponibile pe piață poate face uneori dificilă alegerea unuia singur.

În rândurile de mai jos găsești informații utile despre cele mai cunoscute tipuri de whisk(e)y.

Prima întrebare: este “whiskey” sau “whisky”?

Răspunsul este: depinde unde este fabricat. Scrierea diferită poate crea confuzii chiar și în rândul celor care au încercat această băutură. Însă “e”-ul este important pentru înțelegerea acestui distilat.

Astfel, producătorii irlandezi folosesc varianta “whiskey”, o tradiție care a ajuns până la producătorii americani.

Cei scoțieni folosesc varianta “whisky”, preluată și de fabricanții din Canada și Japonia.

Whiskey irlandez

Whiskey-ul irlandez are o aromă mai fină decât alte tipuri de whisky. Este făcut dintr-un amestec de malț, la care se pot adăuga doar apă și colorant de caramel și trebuie distilat în butoaie de lemn timp de cel puțin trei ani. Rezultă un whisky care poate fi consumat atât sec, cât și cu gheață sau ca ingredient în diferite cocktail-uri.

Whisky scoțian

Cunoscut și sub numele de “scotch”, acest whisky este produs în Scoția fie din malț, fie din cereale. Scoțienii iau fabricarea acestei băuturi foarte în serios, având legi clare pe care distileriile trebuie să le respecte.

Advertisements

Astfel, distilatul trebuie maturat în butoaie de stejar timp de minim 3 ani. Acest tip de whisky merge cel mai bine consumat sec, fiind o alegere excelentă pentru servirea după cină.

Whisky japonez

Intrat pe piață ceva mai târziu decât versiunile scoțiană și irlandeză, whisky-ul japonez și-a pus amprenta asupra industriei de profil datorită standardelor înalte de calitate pe care le respectă în procesul de fabricație. Creat pentru a semăna cât mai mult la gust cu whisky-ul scoțian, procesul de producție folosește metode de distilare similare cu acesta. Se servește mai ales în mixuri de băuturi sau cu un strop de apă minerală ori sifon.

Whisky canadian

Asemeni celui scoțian, whisky-ul canadian trebuie să fie maturat timp de 3 ani. Este mai lejer și mai fin decât alte tipuri de whisky deoarece conține un procent mare de porumb. Unele whisky-uri canadiene sunt făcute din porumb și secară, iar altele sunt obținute din grâu sau orz.

Bourbon Whiskey

Un whiskey în stil american, bourbon-ul este făcut din porumb. De fapt, pentru a putea purta această denumire, băutura trebuie să fie fabricată în proporție de minim 51% din porumb, să fie maturată în butoaie noi de stejar și produsă pe teritoriul Statelor Unite.

În plus, bourbon-ul nu are o perioadă minimă obligatorie pentru a sta la maturat și trebuie îmbuteliat la o concentrație de alcool de cel puțin 80%.

Tennessee Whiskey

Deși din punct de vedere tehnic este bourbon, unele distilerii din statul Tennessee nu se prea sinchisesc de acest aspect. În schimb, ele folosesc acest whiskey ca să creeze băuturi cu personalitate aparte.

Toți fabricanții din Tennessee sunt obligați de lege să producă distilatul în acest stat și să folosească, înainte de maturare, o etapă de filtrare cunoscută sub numele de “Lincoln County Process”.

Indiferent de tipul de whisk(e)y pe care îl preferi, în magazinul de băuturi online îl poți comanda pentru a fi livrat direct la tine acasă.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *