Superstitii si obiceiuri babesti legate de cresterea copiilor

Este important de retinut ca nu tot ce e nou, “in trend”, trebuie imbratisat si nici tot ce e clasic, vechi, nu trebuie respins. 7 min


Advertisements

Avem tendinta sa spunem ca exista “metode moderne” si “metode de pe vremea bunicii” atunci cand vine vorba de cresterea si educarea copiilor. Prin “ce spune bunica” sau “sfaturile bunicii” ne referim la un set de “metode educationale traditionaliste” care in general sunt promovate de persoane mai in varsta si care, de cele mai multe ori, intra in conflict cu ideile generatiei actuale de mamici sau, dimpotriva, sunt preluate fara a fi supuse indoielii pe considerentul ca sunt testate si au trecut proba timpului.

Este important de retinut ca nu tot ce e nou, “in trend”, trebuie imbratisat si nici tot ce e clasic, vechi, nu trebuie respins.

Criteriul de apreciere ar trebui sa fie impactul pozitiv sau negativ pe care o metoda sau alta il are asupra copilului. Este drept ca multe din “spusele bunicii” sunt superstitii si prin urmare inofensive, insa altele pot fi de-a dreptul periculoase.

Sa vedem ce superstitii si obiceiuri babesti e bine sa evitam:

Sa nu scoti copilul nebotezat afara

Aceasta este, desigur, o superstitie, iar bine pentru bebelus este sa ia contact cu lumea inconjuratoare inca de cand iese din maternitate, sa fie scos la aer, plimbat, chiar daca are doar cateva zile. Tinand conde de faptul ca in ziua de azi botezul se face la cateva luni ale copilului, cum ar fi sa-l tii inchis in casa atata timp?

Sa nu iesi tu, ca mama, afara, cat timp esti lauza (6 saptamani)

Acest sfat, daca ar fi urmat, poate sa contribuie la o posibila depresie post-partum care oricum le pandeste pe multe proaspete mamici. Este o superstitie nefondata, iar pentru sanatatea mentala si fizica a mamei este bine sa iasa la plimbare cat mai curand dupa nastere, chiar daca ea este lauza, iar copilul nebotezat.

Sa pui o moneda pe buricul nou-nascutului

Acest obicei are ca scop vindecarea bontului ombilical sau evitarea herniei ombilicale, DAR avand in vedere cati microbi sunt pe banii aflati in circulatie, mai degraba bebelusul s-ar putea alege cu o infectie decat cu vindecarea rapida a bontului ombilical.

Sa tii mereu copilul cu caciulita pe cap, sa nu-l traga curentul

Orice sfat legat de infofolirea bebelusului nu face decat rau, slabind organismul copilului care va fi mult mai sensibil si predispus la imbolnaviri. Trebuie sa imbracam copilul conform vremii, nu il vom scoate dezbracat pe frig, ploi si vant “sa se caleasca” in mod spartan, dar nici nu trebuie sa-l chinuim cu straturi multe de imbracaminte, fular, caciuli atunci cand nu este cazul. Faptul ca il imbracam gros cand afara este vreme placuta nu il va feri de raceli, ci dimpotriva: copilul transpira si se va imbolnavi tocmai din cauza imbracamintii excesive.

Copilul care plange mult sau da semne de suferinta este deochiat si trebuie descantat

Daca vi se pare ca ceva este in neregula cu bebelusul apelati la specialist pana nu se ajunge la ceva grav, nu “tratati” copilul cu descantece, rugaciuni sau “vrajitorii”.

Advertisements

Copilul trebuie pupat doar in somn, sa nu si-o ia in cap

Din pacate aceasta vorba ingrozitoare inca mai circula printre unii parinti. Ar trebui sa fie clar ca lumina zilei ca unui copil trebuie sa-i oferi mereu afectiune, sprijin, iubire neconditionata pentru ca el sa se transforme intr-o persoana echilibrata si cu incredere in sine. De asemenea, orice sfat care implica neglijarea copilului de genul “lasa-l sa planga sa faca plamani” sau “nu-l legana/ nu-l lua in brate ca se invata asa”, etc. trebuie respins fara nici o indoiala.

In ceea ce priveste leacurile babesti, exista remedii care functioneaza si se pot aplica (impachetari cu apa la temperatura camerei in caz de febra, felii de cartof in talpa, ceai de menta la diaree la un copil mai mare etc) dar si remedii care pot fi nocive (frectii cu alcool, inclusiv spirt sanitar, la bebelusi sau copii, tot felul de potiuni/infuzii din plante care pot avea efecte negative etc).

Legatul picioarelor pentru a fi drepte sau lipirea urechilor cu leucoplast pentru a nu fi “clapauge” sau tinerea copilului cu caciula stransa pe urechi din acelasi motiv: desi suna ilar, inca mai sunt mame care cred aceste “sfaturi populare” si procedeaza conform lor. Sa fim seriosi, natura nu poate fi “pacalita” atat de usor: daca bebelusul mosteneste “parantezele” unui parinte sau urechile cuiva din familie putem noi sa intervenim oricat, nu putem modifica genetica. Rezultatul va fi doar chinuirea copilului.

Educarea copilului prin  “metoda fricii”  si “metoda rusinii”

Din pacate acestea sunt metode “de dresaj” cu posibile rezultate rapide pe moment, dar cu repercusiuni asupra dezvoltarii armonioase a copilului pe termen mediu si lung. Un parinte nu trebuie sa convinga un copil sa nu faca un lucru nedorit apeland la personaje ca “bau-bau, lupul, politistul care baga copiii in sac, popa care taie limba, doctorul care face injectii copiilor rai” si alte asemenea povesti de groaza care ne-au “incantat” multora copilaria si care de multe ori, din inertie, sunt preluate si perpetuate chiar si in ziua de azi.
De asemenea un copil poate fi educat printr-un bun exemplu propriu si prin explicatii, nu prin “rusinare” mai ales in public, o metoda umilitoare si fara valoare pedagogica.

Sfaturi legate de alaptare si nutritia copilului in general

Printre acestea pot fi si lucruri bune (sa alaptezi cat mai mult, laptele matern este cel mai bun pentru copil) dar si nepotrivite.

Introducerea laptelui de vaca (eventual indoit cu apa/ceai de musetel) de la cateva saptamani/ luni, introducerea alimentelor solide inainte de 6 luni, hranirea copilului mic cu “de toate”, inclusiv sarmale de porc, fasole frecata, o gura de bere pe principiul ca “pofteste, sarmanul!”.

Toate acestea sunt lucruri pe care o persoana educata si cu acces la informatie ar trebui sa stie ca fac parte din categoria “asa nu” chiar daca bunicii insista ca asa au crescut generatii intregi de copii si n-au patit nimic.

In concluzie trebuie sa trecem “sfaturile bunicii” prin filtrul gandirii proprii si de asemenea sa le verificam actualitatea confruntandu-le cu parerile specialistilor din zilele noastre.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

2

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
1
Lol
Love Love
1
Love
OMG OMG
2
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
4
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *