Zile libere 2022. Care sunt zilele libere pe care angajatorii nu le pot refuza salariaților

Zile libere 2022. Iată ce evenimente obligă angajatorii să acorde zile libere salariaților!6 min


Advertisements

Zile libere 2022. Pe lângă concediul de care beneficiază toate persoanele aflate în câmpul muncii, mai există o serie de libere care se acordă obligatoriu în situații excepționale.

Recent, lista de astfel de zile libere a fost actualizată. Mai exact, românii pot primi o zi liberă de la serviciu dacă participă la Recensământ 2022. Iată mai multe detalii, dar și care sunt celelalte evenimente care obligă angajatorii să ofere libere în acest an!

Screen Shot 2022 04 14 at 9.19.06 PM

Zi liberă pentru autorecenzare online

Salariații din mediul privat și cel public pot beneficia de o zi liberă dacă participă la Recensământ 2022. Aceasta se acordă de către angajator pe baza unei cereri depuse de salariat, la care se atașează dovada de autorecenzare online.

Menționăm că această zi se plătește și nu se poate lua în avans, ci doar după completarea formularului de autorecenzare.

Totodată, ea poate fi acordată în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai 2023.

Zi liberă pentru a dona sânge

Salariații au drept la zi liberă pentru fiecare donare de sânge efectivă (HG 1.364/2006). Ziua liberă poate fi acordată doar dacă sunt prezentate documentele care atestă desfășurarea acestui fapt.

Zi liberă pentru vaccinare anti-COVID

Ziua liberă pentru vaccinarea anti-COVID se acordă printr-o cerere, pe baza adeverinței de vaccinare. Aceasta nu trebuie să coincidă cu data efectivă a vaccinării (nu se aplică pentru vaccinările efectuate înainte de finalul lui iulie 2021).

De asemenea, menționăm că ziua liberă se poate acorda în termen de trei ani de la data emiterii dovezii de vaccinare.

Conform avocatnet.ro, se acordă câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 efectuat.

În plus, salariații beneficiază de zi liberă plătită dacă își însoțesc copiii la vaccinarea anti-COVID.

Zi liberă pentru a duce copilul la medic

Această zi liberă se acordă o singură dată pe an, iar obligația de plată nu există. Pentru a putea beneficia de această zi, salariatul trebuie să depună o cerere în care să atașeze declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte din care trebuie să reiasă că nu a solicitat și nu va solicita pe durata unui an calendaristic dreptul similar la locul lui de muncă.

Advertisements

Menționăm că salariatul are obligația de a oferi angajatorului o adeverință medicală emisă de medicul de familie din care să reiasă efectuarea controlului.

Zile libere pentru fertilizare in vitro

Salariatele care urmează un tratament de fertilizare in vitro beneficiază de trei zile suplimentare de concediu de odihnă. Este vorba despre o zi la data efectuării puncției ovariene și două zile începând cu data efectuării embriotransferului, notează aceeași sursă citată.

De menționat este că pentru a intra în posesia acestor libere, salariatele trebuie să depună o cerere de concediu și scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist.

Zile libere pentru evenimente familiale deosebite

Zilele libere pentru evenimente familiale deosebite se referă la: căsătoria salariatului, căsătoria copilului său, decesul unor persoane din familia restrânsă etc. Angajatorul are obligația legală de a plăti aceste libere.

Concediu paternal

La nașterea copilului, tatăl beneficiază de un concediu paternal plătit, alcătuit din cinci zile lucrătoare. Mai mult de atât, dacă acesta a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu zece zile lucrătoare. Atenție, majorarea se poate fi aplicată o singură dată, indiferent de numărul copiilor.

Totodată, vă reamintim că acest tip de concediu se acordă, la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, pe baza certificatului de naștere al copilului.

Zile suplimentare la concediul de odihnă

Aceste zilele suplimentare se acordă în genere salariaților care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare. De asemenea, de aceste libere beneficiază și nevăzătorii, persoanele cu diverse handicapuri și tinerii în vârstă de până la 18 ani. De altfel, acest drept se regăsește în Codul Muncii și se acordă independent de existența vreunui contract colectiv de muncă.

Ore libere

Orele libere sunt acordate femeilor însărcinate, care au anunțat în prealabil starea lor de graviditate. Astfel, aceste ore libere fac referire la o dispensă pentru consultații în limita a maximum 16 ore pe lună, în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru. Menționăm că aceste ore libere trebuie să fie plătite.

Sărbători legale în România

În Codul Muncii există 15 zile libere ocazionate de sărbătorile legale în care salariații au dreptul să stea acasă.

Sărbătorile legale din 2022:

  • 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) – sâmbătă și duminică
  • ;24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni;
  • 22 aprilie (Vinerea Mare) – vineri;
  • 24 și 25 aprilie (Paștele) – duminică și luni;1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri;
  • 12 și 13 iunie (Rusaliile) – duminică și luni;15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională) – joi;
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni

Guvernul ar fi obligat și să stabilească ce punți ar urma să primească românii în 2022. Termenul limită ar fi, conform avocatnet.ro, de 15 ianuarie 2022, însă, experiența, chiar recentă, ne-a arătat că aceste decizii se iau cu doar câteva zile înainte.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
1
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *