Ce boli poate ascunde mirosul urât al transpirației. De multe ori e vorba de un dezechilibru hormonal

Mirosul urât al transpirației poate sugera existența anumitor afecțiuni endocrine, precum hipertiroidia, ovarele polichistice sau tumorile. 3 min


Advertisements

Mirosul urât al transpirației, în ciuda igienei riguroase, poate sugera existența anumitor afecțiuni endocrine, avertizează specialiștii. Disfuncțiile glandei tiroide (hipertiroidia), ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt numai câteva dintre aceste boli. În procesul transpirației, și pubertatea devine un factor declanșator.

„Transpirația urât mirositoare – sau bromhidroza, cum o numesc medicii – apărută la persoanele care se spală regulat face parte din procesul de sexualizare. Ea debutează la pubertate, din cauza hormonilor androgeni. De aceea copiii nu au o transpirație cu iz neplăcut. La ei, acești hormoni nu sunt încă activi”, explică prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog în cadrul Institutului Național de Endocrinologie C.I. Parhon.

De ce miroase urât transpirația

Specialistul spune că această sudoare abundentă și urât mirositoare mai poate apărea și la:

  • bărbații cu surplus de testosteron
  • la femeile care se confruntă cu procesul androgenizării (excesul de hormoni masculini le conferă femeilor o tentă de masculinizare, manifestată prin căderea părului de pe cap și apariția acestuia în zone precum față, gât)
  • la persoanele cu acromegalie (boală endocrină care se manifestă prin dezvoltarea exagerată a corpului și membrelor, din cauza unei hipersecreții a hormonului hipofizar de creștere)

Transpirația abundentă, urât mirositoare, cauzată de microbii de la suprafața pielii

Atunci când transpirația este exagerat de mare, vorbim deja de o afecțiune numită hiperhidroză. Odată cu înaintarea în vârstă însă, transpirația abundentă își pierde din iz.

Advertisements

Ovarul e funcțional până în jurul vârstei de 50 de ani. Odată cu instalarea menopauzei, când scade activitatea ovariană, se diminuează și transpirația cu iz urât, susține medicul.

În mod normal, transpirația este inodoră, deci ea nu miroase, pentru că este o soluție de apă amestecată cu electroliți – substanțe chimice care se elimina din organism.

În momentul în care începe să miroasă, este din cauza florei, a microbilor de la suprafața pielii – axile, picioare, spune dr. Carmen Curea, medic primar dermatovenerolog la Spitalul Clinic Colentina.

De ce este transpirația colorată

Specialistul spune că, în activitatea sa, a întâlnit și cazuri de transpirație… albastră. Sudoarea colorată sau cromhidroza, cum o numesc medicii, este transpirația roșie, maronie, gri, violacee sau albăstruie, care poate apărea la nivelul pleoapelor, sânilor, axilelor și, ocazional, pe mâini și membre.

Cromhidroza poate fi cauzată de ingestia sau absorbția anumitor substanțe – precum bacterii producătoare de pigmenți, de exsudarea sângelui în glandele sudoripare sau de microorganisme ce produc colorații, prezente în aceste glande.

Remedii pentru transpirația urât mirositoare

Ca remedii pentru transpirația urât mirositoare, dermatologii recomandă următoarele:

  • spălarea frecventă cu apă și săpun
  • epilarea axilelor
  • utilizarea antiperspirantelor și a deodorantelor medicale care se găsesc în farmacii
  • băile cu bicarbonat de sodiu (care împiedică dezvoltarea microbilor)
  • utilizarea pudrei (usucă pielea)
Advertisements
magazin online

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like Like
1
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *