Acte notariale gratuite – Pentru ce documente NU PLATITI in 2017!

3 min


Advertisements

notar

Afla ce documente poti fi intocmite la notar si pentru care nu mai trebuie sa platesti.

Conform legislatiei in vigoare, o serie de acte pot fi intocmite la notarii publici cu reducere de pret sau chiar gratuit. Printre acestea se numara declaratiile pentru obtinerea alocatiei de stat pentru copii sau cele pentru ajutorul de somaj.

Conform unui ordin de la Ministerul Justitiei (46/2011), in momentul de fata notarii publici au dreptul la onorarii fixe sau graduale, pe transe sau in cote procentuale, in raport cu valoarea determinata sau determinabila a obiectului actului.

Totusi, in cazul unor documente, cetatenii se pot bucura de reduceri de tarife sau chiar gratuitati. Scutirea de plata pentru actele intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala se aplica urmatoarelor documente:

  • Declaratii privind ajutorul de somaj
  • Declaratii privind ajutorul social
  • Declaratii privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii
  • Declaratii privind acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camine
  • Declaratii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora
  • Declaratii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap
  • Declaratii si procuri necesare in cadrul procedurii de obtinere a despagubirilor acordate persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni pentru achizitionarea de autoturisme
  • Declaratii de donare de organe, tesuturi si celule

De asemenea, mai pot fi acordate scutiri atunci cand obligatia de plata a onorariului revine statului roman.

Advertisements

Reducerile de tarife sunt cuprinse inttre 15% si 100%

Reducerile de tarife pot fi de pana la 100% din onorariul datorat pentru mostenitorii minori fara venituri proprii, pentru mostenitorii care nu realizeaza nici un fel de venituri (sau realizeaza venituri sub venitul minim pe economie) si pentru mostenitorii din zonele declarate calamitate.

Reducerile de pana la 70% se acorda magistratilor, sotilor/sotiilor acestora si copiilor lor minori pentru autentificarea actelor in care acestia au caliatea de dobanditori ai drepturilor si obligatia implicita de plata.

O reducere de 30%, cu anumite exceptii, se aplica onorariilor pentru autentificarea contactelor de vanzare-cumparare si a oricaror alte acte care se incheie in cadrul programului guvernamental „Prima casa”.

Reducerea de 15% se acorda „pentru autentificarea actelor in care avocatii sau consilierii juridici au calitatea de dobanditori aidrepturilor si, implicit, obligatia de plata a onorariului, precum si la succesiuni, daca acestia au calitatea de mostenitori”.

Important! Daca la un act se pot acorda mai multe reduceri de onorariu, este aplicabila doar cea care are cuantumul cel mai mare.

Sursa: Avocat.net

Advertisements
vouchere reducere

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
1
Scary
Angry Angry
1
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
1
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
2
OMG
WTF WTF
1
WTF
Like Like
3
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.