Alegeri prezidențiale Franța 2022, turul 2 dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen

Alegeri prezidențiale Franța 2022. Francezii își aleg astăzi președintele.4 min


Advertisements

Astăzi se desfășoară cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze. Doi candidați, Emmanuel Macron și Marine Le Pen, se înfruntă pentru a ajunge la Elysee, într-o reeditare a scrutinului din 2017, în urma căreia actualul președinte în exercițiu al Franței a ieșit învingător. 

ACTUALIZARE 25 aprilie, 02:20

Numărătoarea oficială a voturilor s-a încheiat. Astfel, Emmanuel Macron a câștigat scrutinul care îi aduce al doilea mandat de președinte cu 58,55% din voturi, iar contracandidata sa, Marine Le Pen, a obținut 41,45% din voturi.

ACTUALIZARE 25 aprilie, 00:17

După numărarea a 87% din voturi, Emmanuel Macron are un scor de 56,10%, în timp ce Marine Le Pen a obținut 43,90% din voturi.

ACTUALIZARE 25 aprilie, 21:30 Mesajul de susținere al lui Klaus Iohannis, după ce Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale din Franța

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat pe Președintele Franței, Emmanuel Macron, cu prilejul realegerii în funcție: „Mă bucur să lucrăm în continuare pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, pentru construirea unei Europe puternice, solidare și o cooperare sporită pe Flancul Estic al NATO.

Update: Emmanuel Macron a fost reales președinte al Republicii cu 58,2% din voturi, potrivit primelor estimări. 

Președintele în exercițiu o devansează clar pe candidata Rassemblement National, care este creditată cu 41,8% din voturi, potrivit estimărilor Ipsos-Sopra Steria pentru France Télévisions, Radio France, France24-RFI-MCD. 

Advertisements

Alte estimări, făcute de institutul Elabe îl creditează pe Macron cu 57,6% și pe Le Pen cu 42,4%. Urmează ca scorul să fie confirmat de rezultatele oficiale, dar estimările sunt în general destul de precise. Citeşte întreaga ştire: Alegeri Franța | Macron câștigă clar scrutinul prezidențial, cu 58,2% din voturi. Le Pen obține un rezultat record pentru extrema-dreaptă – 41,8%, arată primele estimări.

Știrea inițială

Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au întâlnit în turul al doilea din 2017 și se întâlnesc și acum.

Votul de astăzi va determina dacă președintele centrist pro-european Emmanuel Macron sau candidata de extremă-dreapta, anti-imigrație, Marine Le Pen, va guverna Franța în următorii cinci ani.

Sondajele de opinie îl indică pe Macron drept câștigător probabil, dar cu o marjă mult mai mică decât în 2017, când a învins-o pe Le Pen cu 66,1% din voturi. O victorie pentru Le Pen nu poate fi exclusă, chiar dacă acest scenariu este unul mai puțin probabil. După numărarea a peste 97% dintre voturi în primul tur al alegerilor, Macron a obținut 27,6%, iar Marine Le Pen 23,4%.

Cel mai ridicat absenteism din 1969 și până în prezent

Absenteismul din turul doi de scrutin al prezidențialelor franceze va fi de 28%, potrivit estimării făcute de institutul de sondare Elabe pentru BFMTV și L’Express. Un nivel crescut față de primul tur de scrutin, când absenteismul a fost de 26,31%.

Potrivit datelor oficiale, citate de BFMTV, este de fapt cel mai ridicat absenteism al turului doi de la alegerile din 1969 și până în prezent.

Primele urne de vot s-au închis deja

Majoritatea secțiilor de votare s-au închis la ora 19.00 în Franța (20.00, ora României). Ultimele secții de votare, din marile orașe precum Paris, Lyon, Bordeaux, Strasbourg, Nisa și Marsilia se închid la ora 20.00 (21.00 ora României), când vor fi oferite și primele estimări ale scorului.

Advertisements

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like Like
1
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *