Anunţ important pentru toţi românii! Klaus Iohannis a promulgat legea! „Noua casă” 2022 – credite garantate de stat pentru achiziţia unei locuinţe

Programul „Noua casă” facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.5 min


Advertisements

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, miercuri, legea care aprobă programul guvernamental „Noua casă”. Planul facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2020 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „O familie, o casă”.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea programului guvernamental „Noua casă”, care facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarii pot achiziţiona prin acest program locuinţe noi, locuinţe consolidate şi alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

program noua casa 2021

Programul „Noua Casă” diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

  • cu un preţ de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuinţelor achiziţionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.
  • cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000/140.000 euro cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.

Ce este programul „Noua casă”?

Programul „Noua Casă” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziția unui imobil cu destinația de locuință, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

Ce sume se pot lua în programul „Noua casă”?

“Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 Euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 Euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Advertisements

Cine poate beneficia?

Creditul Noua Casă poate fi contractat pe o perioadă de maxim 30 de ani. Suma maximă care poate fi obţinută este de 66.500 euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro (avansul solicitat este de 5%) sau 119.000 euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro (avansul solicitat este de 15%).

Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Garantiile acordate in cadrul Programului sunt garantii in numele si in contul statului, iar procentul de garantare se aplica in functie de categoria de locuinta.

Programul Noua Casă rămâne cel mai avantajos produs de creditare ipotecară disponibil pe piaţa românească, prin avansul minim solicitat, dobânda redusă – IRCC plus maxim 2% şi acordarea garanţiei în nume şi cont stat în procent de până la 60% din valoarea imobilului, 3 din 4 credite ipotecare din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar fiind aprobate prin acest program.

De la lansarea Programului, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 50 mld. lei. În anul 2021, au fost acordate în total 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 mld. lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9 mld. lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

2

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *