Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că au fost confirmate 80 de cazuri de variola maimuței, în 11 țări. Alte 50 de persoane sunt suspectate că ar avea infecția. Află ce este această infecție virală, de fapt, și cât de gravă este dacă te îmbolnăvești.
Variola maimuței a fost depistată în mai multe țări: Marea Britanie, SUA, Portugalia, Canada, Suedia, Suedia, Australia, Franța, Italia, Germania și Belgia. Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria.
Oficialii germani și australieni au fost ultimii care au confirmat cazuri, potrivit Reuters, citată de Business Insider.
Această boală extrem de rară este cea mai frecventă în părțile îndepărtate ale Africii Centrale și de Vest. Câteva zeci de cazuri suspectate sau confirmate de variolă a maimuței au fost depistate de la începutul lunii mai în mai multe țări din Europa, America de Nord și Australia, ceea a ce a ridicat alarma în rândul autorităților sanitare. Specialiștii în sănătate sunt îngrijorați că această boală a ieșit de pe continentul african, ceea ce se întâmpla extrem de rar până acum.
Ce este variola maimuței?
Variola maimuței este o infecție virală rară, care are simptome ușoare de obicei. Oamenii bolnavi se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie. Nu există un vaccin specific pentru această afecțiune. Serurile folosite pentru eradicarea variolei au arătat un grad de eficiență de 85%.
Experții nu se așteaptă totuși ca această formă de variolă să devină o nouă pandemie și că este puțin probabil să urmeze cursul pandemiei de coronavirus. Totuși, răspândirea pe glob provoacă îngrijorare.
Cum se răspândește variola maimuței?
Spre deosebire de COVID-19, care este foarte contagios, variola maimuței nu se răspândește de obicei cu ușurință între oameni.
Variola maimuței se răspândește prin intermediul picăturilor respiratorii mari atunci când oamenii se află în contact apropiat, prin contact direct cu leziuni cutanate sau fluide corporale, sau prin contact indirect prin intermediul hainelor sau al lenjeriei de pat contaminate.
Simptomele infecției cu variola maimuței
Cei care s-au infectat cu variola maimuței au avut febră, frisoane, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, slăbiciune musculară. Mai mult, ganglionii limfatici li s-au mărit, le-a apărut pe piele leziuni, mai ales în zona genitală.
Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA, virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile.
Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de variola maimuței au simptome ușoare asemănătoare gripei, cum ar fi febră, oboseală, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici, și o erupție cutanată care dispare de la sine în decurs de două până la patru săptămâni. Erupția începe pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv în organele genitale. Erupția prezintă furuncule care se umplu cu puroi și, în cele din urmă, formează o crustă și cad.
Variola maimuței de distinge foarte greu de erupțiile comune, cum ar fi varicela. Ganglionii limfatici umflați sunt o caracteristică distinctivă a variolei maimuței, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Cum poți contacta boala variola maimuței
Variola maimuței este o infecție virală, iar rezervorul îl reprezintă animalele mici, de obicei rozătoarele din pădurile din vestul și centrul Africii. Oamenii se infectează dacă intră în contact cu aceste animale. Apoi se poate transmite de la persoană la persoană.
Boala are două tulpini principale: tulpină Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – și o tulpină din Africa de Vest, care are o mortalitate de aproximativ 1%. Cazurile descoperite până acum arată că în Europa ar fi ajuns tulpina mai blândă.
Cum se tratează variola maimuței?
Tratamentul pentru variola maimuței este în mare parte de susținere – ca pentru o tuse sau o răceală, de exemplu. Majoritatea oamenilor se recuperează fără tratament în câteva săptămâni.
Nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, dar vaccinul pentru variolă poate fi folosit pentru a controla focarele.
Potrivit OMS, vaccinul împotriva variolei poate oferi o protecție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, iar persoanele vaccinate împotriva variolei în copilărie pot prezenta o boală mai ușoară.
Potrivit Reuters, Marea Britanie oferă vaccinul antivariolic unor lucrători din domeniul sănătății pentru a spori protecția.
0 comentarii