Creșterea vitezei maxime de circulație pe drumurile expres din România la 120 km/oră, aprobată în Camera Deputaților

Legea prin care viteza maximă de circulație pe drumurile expres din România va fi majorată 120 km/h a fost votată.4 min


Advertisements

Miercuri, 13 aprilie, a fost votată în Camera Deputaților legea prin care viteza maximă de circulație pe drumurile expres din România va fi de 120 km/h (față de 100 km/h, în prezent), potrivit lui Cătălin Drulă, președintele Comisiei de Transporturi și inițiator al legii.

Parlamentul României a majorat viteza maximă pe drumurile expres la 120 kilometri pe oră. Proiectul a fost adoptat cu 283 de voturi pentru şi 1 abţinere şi va merge la preşdintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Advertisements

Proiectul, depus în octombrie 2021, modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul stabilirii unui regim diferențiat între drumurile expres și drumurile naționale europene atât în ceea ce privește viteza maximă admisă, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.

Cătălin Drulă: O veste extraordinară

Liderul USR Cătălin Drulă a scris, miercuri, pe Facebook, că la iniţiativa USR, viteza de circulaţie pe drumurile expres va fi de 120 km/h, în Camera Deputaţilor fiind adoptată astăzi proiectul de lege care merge la promulgare. Drulă spune că adoptarea legii a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi daţi în circulaţie primii kilometri de drum expres din România, un lot de 18km din DEx12 Craiova – Piteşti, ce reprezintă varianta de ocolire a oraşului Balş.

„Adoptarea legii a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă varianta de ocolire a orașului Balș”.

viteza maxima drum expres 2

„Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi (miercuri – n.r.) a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă centura de ocolire a orașului Balș. Deși e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balș – Slatina până în Paște – deschiderea chiar și parțială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi. Legea merge la promulgare de către președinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, așa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”.

Care sunt vitezele maxime admise

 • Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt:
  • pe autostrăzi – 130 km/h
  • pe drumurile expres – 120 km/h
  • pe drumurile naţionale europene – 100 km/h
  • pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h
 • Vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru categoriile de autovehicule:
  • 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
  • 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;
  • 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehicuelel din categoriile A1, B1 şi C1;
  • 45 km/h pentru tractoare şi mopede;
Advertisements

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *