Dată Paște 2022! Vezi când sărbătoresc creștinii ortodocși Învierea Domnului

Când pică Paștele în 2022. Vezi pe ce dată celebrăm Învierea Domnului, cea mai așteptată sărbătoare creștin ortodoxă.3 min


Advertisements

Când pică Paștele ortodox în 2022?

În acest an, Paștele ortodox va avea loc duminică, 24 aprilie, în timp ce Paștele catolic se va sărbători cu o săptămână înainte, adică pe 17 aprilie.

Paștele sau Învierea Domnului este o sărbătoare care nu are o dată fixă, însă se sărbătorește primăvara, în fiecare an.

În seara de Paște, creștinii merg la biserică ca să ia lumină și participă la Sfânta Liturghie, care ține până în zorii zilei.

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, alături de Nașterea Domnului, Înălțarea Domnului, dar și Cincizecimea.

De ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic

Reprezentanții celor două biserici țin cont de două fenomene naturale atunci când calculează data Paștelui, respectiv echinocțiul de primăvară și luna plină.

Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic fiindcă cele două culte religioase nu folosesc același calendar.

Advertisements

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară și calculează Paștele după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează Paștele după acelaşi eveniment astronomic, însă ține cont de calendarul iulian (pe stil vechi).

Astfel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de luna plină astronomică.

Cum se calculează data Paștelui

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă. În funcție de data la care pică Paștele, se stabilește data altor sărbători, precum Înălțarea Domnului sau Rusaliile.

În Sinodul de la Niceea din anul 325 s-a stabilit regula după care se calculează data Paștelui. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în prima duminică de lună plină, după echinocţiul de primăvară.

În cazul în care în duminica respectivă se sărbătorește și Paștele Iudeilor, Paștele Ortodox se decalează cu o săptămână, potrivit wikipedia.org.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like Like
1
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *