Preț carne miel Paște 2022: Veste proastă pentru români

Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar sume mai mari de bani pentru masa de Paște de anul acesta. 5 min


Advertisements

Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar sume mai mari de bani pentru masa de Paște de anul acesta. Carnea de miel, consumată pentru beneficii și conform tradițiilor noastre, va fi în anul 2022 semnificativ mai scumpă decât în aceeași perioadă din 2021.

Multe alimente s-au scumpit considerabil, iar printre acestea se numără și carnea de miel, nelipsită de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor Pascale. Foarte mulți o preferă pentru beneficiile pe care le aduce organismului, dar și pentru a respecta tradiția.

Mielul s-a numărat printre simbolurile religioase încă de la începuturile creștinismului. Acest animal nevinovat transpune ideea că Iisus Hristos a fost trimis la moartea pentru mântuirea lumii, el fiind vitima păcatelor tuturor oamenilor. Sacrificarea mielului are scopul de a comunica cu Divinitate.

Anul acesta, însă, mulți se vor lipsi de tradiții și obiceiuri, asta pentru că prețul cărnii de miel a scăpat de sub control.

Iată cu cât s-a scumpit în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

pret carne miel paste 2022

Cât costă un kilogram de carne de miel

Românii vor scoate din buzunare sume mari de bani pentru a se bucura de o masă de Paște conform tradițiilor și obiceiurilor.

Alimentul vedetă este, fără doar și poate, carnea de miel, cea care anul acesta a ajuns la un preț mult mai mare față de 2021. Lunile ianuarie și februarie au adus scumpiri considerabile în agricultură, pe fondul crizei de energie. Un alt factor foarte important este războiul din Ucraina, exportator important de cereale care riscă să genereze o adevărată criză alimentară.

Advertisements

De asemenea, prețurile au crescut foarte mult și la carburanți și îngrășăminte, lucru care va duce în mod automat la majorarea prețului cărnii de miel.

Astfel, un kilogram de carne de miel viu va costa 22 de lei, iar tăiat va ajunge la 35-40 de lei, mai scump cu 30% față de anul trecut în aceeași perioadă.

Fermierii justifică aceste creșteri majore în ceea ce privește carnea de miel în funcție de sumele pe care le scot din buzunar pentru furaje. De exemplu, prețul porumbului a ajuns, anul acesta, la 25 de lei.

Cum justifică producătorii noile prețuri

„Dacă veți merge în marile magazine nu găsiți miel românesc. Deci tot ce se vinde în supermarket vine din afară. Ce vând fermierii de Paște se regăsește în piețe și puncte de sacrificare în ferme, pe care anul acesta ni s-a dat voie să le construim, acum cu 3 săptămâni înainte de Paște. Foarte târziu pentru că noi nu suntem pregătiți în acest interval să construim un punct de sacrificare într-o fermă.

În circa 10 zile va ieși legea și este într-adevăr un început de legătură între ciobanul român și consumator, posibilul client. Pentru că costurile la poarta fermieri sunt mult mai mici comparativ cu cele de sacrificare într-un abator”, a arătat vicepreședintele AFF, Ionuț Cioranu, crescător de ovine din județul Arad.

Cu toate că mulți români consideră că acestea creșteri sunt exagerate, crescătorii de animale nu pot decât să afirme că altfel nu își pot continua afacerile. Reamintim că în perioada Paștelui anul trecut trebuia să să scoatem din buzunar suma de 14,5 lei pentru un kilogram de carne de miel viu.

„Ne aflăm într-un context în care piața produselor agroalimentare reacționeză extrem de puternic la evenimentele care se desfășoară în proximitatea noastră, este o piață dinamică, cu prețuri în continuă schimbare, dar România poate asigura necesarul de alimente pentru populație”, susține un consultant agricol.

Mult mai scump va fi mielul din alte rase decât cele autohtone. De exemplu, producătorii vor majora prețurile la mielul african, crescut și la noi în țară. Acesta este o combinație între muflon și gazelă, nu are mirosul specific cărnii de miel, însă este asemănător la gust.

Advertisements
magazin online

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
2
Angry
Fail Fail
1
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like Like
0
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *