Ediția 2022 a programului Rabla pentru electrocasnice va începe în data de 17 iunie, iar prima etapă se va termina pe 14 iulie, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Bugetul programului pentru acest an este de 100 de milioane de lei.
Cei care vor să-şi schimbe frigiderele, maşinile de spălat sau aspiratoarele vor primi un voucher de la stat, în schimbul aparatelor vechi.
Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în data de 17 iunie.
Înscrierile pentru program vor începe pe 17 iunie, iar cele trei etape de solicitare a voucherelor vor începe pe 24 iunie, 1 iulie şi 8 iulie. O schimbare importantă este că voucherele emise trebuie folosite în 7 zile, în loc de 15 zile ca până acum, deci cine a obținut voucher-ul trebuie să-l valorifice în cel mult șapte zile.
Calendarul pentru prima sesiune Rabla pentru electrocasnice 2022
Prima ediție începe pe 17 iunie ora 10, va exista o săptămână de înregistrare a beneficiarilor (oamenii să-și facă în platforma electronică conturi) și urmează 3 etape pentru solicitare a voucherelor. Cei care au creat un cont de utilizator în cadrul ediției de anul trecut nu mai trebuie să se înscrie încă o dată cu un cont diferit, pentru a solicita vouchere.
Etapa 1 – 25 iunie – 1 iulie: mașini de spălat rufe, spălat vase și frigidere, buget 25 milioane lei
Etapa 2 – 1 – 7 iulie: tablete și laptop-uri, buget 10 milioane lei
Etapa 3 – 8 – 14 iulie:, aparate de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare de rufe, buget 15 milioane lei
Buget total pentru prima sesiune: 50 milioane lei
Valoarea voucherelor Rabla pentru electrocasnice 2022
500 lei: laptop-uri
400 lei: mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, mașini de spălat vase, frigidere, uscătoare de rufe
300 lei: tablete
200 lei: aspiratoare
Observațiile Ministrului Mediului Tánczos Barna în legătură cu programul de anul trecut
„Foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat. Probabil din lipsă de informaţii, pentru că nu s-au documentat înainte şi n-au văzut înainte care sunt acele modele care pot fi cumpărate, folosind voucherele emise în cadrul programului,” a spus el.
„De aceea, începând de astăzi şi până pe 17 iunie, toţi beneficiarii se pot documenta şi pot verifica pe fiecare categorie de echipamente electrocasnice care sunt tipurile care sunt considerate eficiente din punct de vedere energetic, din punctul de vedere al consumului de energie electrică şi în felul acesta putem să creştem gradul de eficienţă”, a declarat Ministrul.
Deși Ministrul a anunțat că se va păstra structura folosită în 2021, acesta a dezvăluit că există un tip de echipament care nu mai poate fi achiziționat în această ediție.
„Dorim în continuare să sprijinim prin acest program eliminarea din gospodării a echipamentelor care sunt consumatoare de energie electrică într-o măsură peste limitele care astăzi pot fi atinse prin echipamente moderne, motiv pentru care, pentru fiecare echipament nou cumpărat, se predă un echipament vechi, care a consumat mai mult, a avut o eficienţă mai redusă,” a spus acesta.
„În mare măsură programul rămâne pe aceeaşi structură pe care s-a desfăşurat din punctul de vedere al organizării în anul 2021, vom avea în derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice, pentru maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, într-o primă etapă,” a adăugat acesta.
Televizoarele, excluse din programul Rabla pentru electrocasnice 2022
„În etapa a doua o să avem laptopuri şi tablete. Fără televizoare în 2022. Aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare în a treia etapă. Vom avea două sesiuni de depunere de solicitări, practic două sesiuni care vor fi precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut,” a mai spus Ministrul Mediului.
Cum intri în posesia unui voucher Rabla pentru Electrocasnice
Pentru a beneficia de vouchere, solicitanții trebuie să acceseze site-ul AFM și să se înscrie în aplicația informatică dedicată. Acest lucru va fi posibil numai după publicarea listei cuprinzând comercianții validați și anterior lansării primei etape de generare a voucherelor.
Înscrierea în aplicație se face prin crearea unui cont de utilizator pe baza datelor de identificare (nume, prenume, localitate, județ și CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia, a adresei de e-mail, a unui număr de telefon valid și prin recepționarea unui sms de confirmare.
Ulterior creării contului, solicitantul procedează la introducerea următoarelor informații:
- declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local, conform legislației naționale în vigoare, la data înscrierii;
- acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor şi informațiilor furnizate, precum și cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații şi statistici.
Înscrierea solicitanților se realizează după completarea tuturor câmpurilor din aplicația informatică şi după generarea unui mesaj automat de confirmare în acest sens. Ulterior, persoanele fizice vor selecta tipul de EEE pe care doresc să îl achiziționeze, prin completarea în aplicația informatică.
Vor completa și o declarație pe propria răspundere prin care se obligă să predea un EEE uzat. Declarația precum și BI/CI se vor putea încărca în contul de utilizator. Declarația trebuie însușită prin semnătură de către solicitant şi încărcată în aplicația informatică în contul de utilizator, până la momentul utilizării voucherului, inclusiv.
Declarația pe propria răspundere şi copia BI/CI al/a solicitantului pot fi încărcate şi de către comerciantul validat, până la momentul utilizării voucherului inclusiv.
0 comentarii