Sfantul Stefan – Semnificatie si traditie


Sfantul Stefan este sarbatorit pe 27 decembrie, in a treia zi de Craciun.

O veche traditie spune ca in ziua Sfantului Stefan este bine sa aducem in casa icoana care il infatiseaza pe acest sfant, pentru a-i ajuta pe cei care au probleme de sanatate.

In unele zone din Muntenia se pregatesc Painicile lui Stefan, care au forma rotunda si sunt facute din aluat asemanator cu cel de cozonac. Painicile se sfintesc la biserica apoi se impart copiilor saraci.

In ziua de Sfantul Stefan este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.
In ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

In aceasta zi, in satul Podul Narujei din judetul Mehedinti, fetele de maritat se trezesc dis de dimineata si matura casa de la intrare spre interior, cu speranta ca le vor veni petitorii. Gunoiul adunat este aruncat la o raspantie de drumuri, pentru ca dorintele lor sa se implineasca.Tot in aceasta zi sfanta, gospodarii pot afla daca vor avea spor in cresterea animalelor. Daca primul om care le trece pragul casei e barbat, vacile vor face doar vitei, iar daca va fi o femeie, vitele vor fata viteluse. Insotit de familie si oaspeti, gospodarul casei merge in grajd unde are pregatita, de trei zile, o galeata cu apa neatinsa, in care a pus si o potcoava aducatoare de noroc, din care bea mai intai el, apoi isi adapa vitele. Urmeaza apoi ritualul pentru sanatatea gospodarilor si a animalelor din ograda.

Tot in ziua de Sfantul Stefan, gospodinele hranesc gainile din ciur, pentru ca acestea sa faca mai multe oua. Cu prilejul acestei mari sarbatori, familia se strange in jurul mesei ca sa aiba spor in casa si sanatate.

Semnificatia numelui Stefan

Numele este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna “coroana”, “ghirlanda”, “cununa” (cu care erau incununati invingatorii). La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida – numele unei mucenite trecute in calendar).

Care este reactia ta la aceasta postare?

Cute Cute
0
Cute
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Like Like
0
Like
Angry Angry
0
Angry
OMG OMG
0
OMG
Scary Scary
0
Scary
WTF WTF
1
WTF

Comments 0

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sfantul Stefan – Semnificatie si traditie

Autentificare

Clasic cu parola si nume de utilizator sau cu Facebook sau Google+

Nu ai cont?
Inregistrare

Resetare parola

Inapoi la
Autentificare

Inregistrare

Te poti inscrie mai usor folosind Facebook sau Google+

Captcha!
Inapoi la
Autentificare
Alege un format
Lista Deschisa
Lista Deschisa
Lista cu Voturi
Lista cu Voturi
Articol
Text formatat cu incorporari si elemente vizuale
Poll (sondaj)
Postare cu sistem de voturi.
Imagine
Imagine sau GIF
Meme
Incarca o imagine pe care sa o transformi intr-un meme.
Joc trivia
O serie de intrebari cu raspunsuri bune sau gresite pentru a determina cunostintele generale.
Video
Incarca un video sau incorporeaza de pe Youtube sau Vimeo