Sfantul Stefan – Semnificatie si traditie

3 min


Advertisements

Sfantul Stefan este sarbatorit pe 27 decembrie, in a treia zi de Craciun.

O veche traditie spune ca in ziua Sfantului Stefan este bine sa aducem in casa icoana care il infatiseaza pe acest sfant, pentru a-i ajuta pe cei care au probleme de sanatate.

In unele zone din Muntenia se pregatesc Painicile lui Stefan, care au forma rotunda si sunt facute din aluat asemanator cu cel de cozonac. Painicile se sfintesc la biserica apoi se impart copiilor saraci.

In ziua de Sfantul Stefan este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.
In ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

Advertisements

In aceasta zi, in satul Podul Narujei din judetul Mehedinti, fetele de maritat se trezesc dis de dimineata si matura casa de la intrare spre interior, cu speranta ca le vor veni petitorii. Gunoiul adunat este aruncat la o raspantie de drumuri, pentru ca dorintele lor sa se implineasca.

Tot in aceasta zi sfanta, gospodarii pot afla daca vor avea spor in cresterea animalelor. Daca primul om care le trece pragul casei e barbat, vacile vor face doar vitei, iar daca va fi o femeie, vitele vor fata viteluse. Insotit de familie si oaspeti, gospodarul casei merge in grajd unde are pregatita, de trei zile, o galeata cu apa neatinsa, in care a pus si o potcoava aducatoare de noroc, din care bea mai intai el, apoi isi adapa vitele. Urmeaza apoi ritualul pentru sanatatea gospodarilor si a animalelor din ograda.

Tot in ziua de Sfantul Stefan, gospodinele hranesc gainile din ciur, pentru ca acestea sa faca mai multe oua. Cu prilejul acestei mari sarbatori, familia se strange in jurul mesei ca sa aiba spor in casa si sanatate.

Semnificatia numelui Stefan

Numele este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna „coroana”, „ghirlanda”, „cununa” (cu care erau incununati invingatorii). La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida – numele unei mucenite trecute in calendar).

Advertisements
vouchere reducere

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
1
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
1
WTF
Like Like
0
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.