Totul despre Rabla 2, programul de casare al mașinilor mai vechi de 15 ani: când începe, care sunt beneficiile rabla 2022

Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, a anunțat când începe programul de finanțare a casării vehiculelor vechi, botezat „Rabla 2”.4 min


Advertisements

Programul Rabla 2 va intra în vigoare de pe 1 iulie 2022 și se adresează românilor care vor să caseze mașini mai vechi de 15 ani fără să cumpere un vehicul nou.

Rabla 2, noul program guvernamental ca să-ți schimbi mașina

După Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc a declarat:

„Am discutat cu ministrul Mediului ca de la 1 iulie să intre în vigoare programul «Rabla 2» (…). Suceava are deja un proiect pilot. Sfântu Gheorghe, de asemenea, îl derulează. În ce constă? Maşinile mai vechi de 15 ani să poată fi predate administraţiilor locale (…), vor primi pentru acea maşină mai veche de 15 ani 3.000 de lei. 1.500 de lei pune primăria, 1.500 de lei pune Ministerul Mediului prin Agenţia Fondului pentru Mediu. Prin acest program mai luăm o grămadă de rable de pe domeniul public al oraşelor noastre şi facem loc maşinilor noi, nepoluante, verzi”.

Primele detalii pe marginea acestei inițiative au fost făcute publice în toamna anului trecut de către ministrul Mediului, Tanczos Barna. El a declarat de mai multe ori că statul român ar trebui să susțină financiar predarea cu scopul casării mașinilor mai vechi de 15 ani. În schimbul acelor sume, beneficiarii nu vor mai înmatricula sau achiziționa mașini la fel de vechi. În condiții ideale, vor folosi banii pentru achiziția de mașini noi, mai puțin poluante.

Tanczos

Advertisements

Barna Tanczos  declara în noiembrie 2021:

„În PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.), România s-a angajat să reducă numărul maşinilor mai bătrâne de 15 ani. Până când nu vom avea un guvern care să-şi asume această decizie ar fi prematur, în calitate de ministru interimar, să dau eu soluţia. Propunerea mea este aceeaşi pe care am spus-o de mai multe ori. Statul să vină să susţină predarea acestor maşini mai vechi de 15 ani cu o anumită sumă de bani. În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”.

Ca referință, programul care va începe acum la nivel național este deja funcțional în Sfântu Gheorghe, din aprilie anul trecut și este intitulat Dăm valoare rablei tale.

Rabla 2, promis în PNRR

Programul Rabla 2 este un program complementar Rabla și are ca scop eliminarea rapidă a mașinilor foarte vechi. Prin PNRR, România s-a angajat în fața UE că va elimina de pe străzi aproximativ 250.000 de mașini cu o vechime de peste 15 ani, până în 2026.

Advertisements

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *