Ce amendă primești dacă nu ai ITP valabil. Suma nu este mică deloc!

Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat reprezintă o contravenție, iar șoferii prinși în trafic fără ITP valabil primesc amenzi destul de mari.6 min


Advertisements

Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat reprezintă o contravenție, iar șoferii prinși în trafic fără ITP valabil primesc amenzi destul de mari. În plus, această contravenție se sancționează cu 9-20 de puncte de amendă.

Conducerea unui autovehicul cu ITP expirat (Inspecția Tehnică Periodică) echivalează cu conducerea unui autovehicul neînmatriculat, prin urmare șoferii vor fi amendați, se vor confisca plăcuţele şi talonul, iar maşinile vor efectua ITP-ul la RAR.

Certificatul de înmatriculare și plăcuțele se restituie proprietarului după ce va face ITP-ul la RAR. Fiecare unitate autorizată RAR are propria politică de prețuri însă, în general, tarifele variază între 100 și 180 de lei, în funcție de categoria autovehiculului.

Acte necesare ITP

  • Certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) – original;
  • Cartea de identitate a mașinii (CIV) – în copie, dacă autovehiculul este în leasing;
  • Cartea/Buletinul de identitate a persoanei care se prezintă la stația ITP.

ITP 2022

În acest an, după cum stabilește legislația, mașinile de uz personal, adică nu cele folosite pentru transportarea persoanelor sau mărfurilor, trebuie să facă inspecția o dată la doi ani. De la această regulă există, totuși, o excepție, și anume este vorba despre mașinile cu vârsta de peste 12 ani, deținătorii acestora fiind nevoiți să le prezinte la ITP anual.

Pe de altă parte, autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, cele folosite ca taxi, pentru închiriere sau pentru transport alternativ (de exemplu, Uber sau Bolt), precum și cele pentru școala auto care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri trebuie să treacă ITP-ul la șase luni.

Totodată, mașinile noi trebuie să facă primul ITP la trei ani de la înmatriculare. Termenul pentru efectuarea primei inspecţii se socoteşte de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente. Tot la trei ani se face ITP-ul pentru și remorci și semiremorci apicole, precum și pentru rulote.

Autovehiculele trec de ITP doar dacă au, cel mult, defecte mici. Dacă însă mașinile sunt identificate la verificări cu defecte majore sau defecte periculoase, mașinile nu trec de inspecție, iar proprietarii sunt nevoiți să le repare în cel mult 30 de zile.

Advertisements

Definițiile celor trei categorii de defecte sunt următoarele:

  • deficiențe minore: deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore (documente ilizibile, scurgeri de lichid în zona casetei de direcție – fără formare de picătură etc.);
  • deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante (plăcuță de înmatriculare ilizibilă sau confecționată artizanal, cod sau serie motor falsificat/falsificată, cursă excesivă a pedalei de frână, cablul frânei de mână deteriorat sau cu noduri, sistem de direcție greu manevrabil etc.);
  • deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului (dispozitiv de acționare a frânei deformat excesiv, fisurat sau rupt, cablul frânei de mână deteriorat – funcționarea frânei e afectată, fixare slabă sau joc vizibil în cazul casetei de direcție și altele).

În situația în care ITP-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat. Astfel, potrivit Codului rutier, dacă un conducător auto circulă cu o mașină al cărui ITP a expirat, riscă atât o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil, cât și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării.

itp 2022

Ce riscă șoferii care circulă cu ITP expirat?

Conducătorul auto care va fi prins circulând pe drumurile publice cu o mașină care nu are ITP valabil sau cu una care figurează în sistem că nu i-a fost transcris dreptul de proprietate în termenul legal de 90 de zile, riscă, în primul rând, amenzi drastice. Aceste amenzi pornesc de la 1305 lei și pot ajunge până la 2900 lei, dar șoferii pot primi și puncte de penalizare (între 9 și 20).

În al doilea rând, i se va reține certificatul de înmatriculare și i se vor reține plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Cu alte cuvinte, șoferul respectiv nu va mai putea circula cu automobilul.

Șoferii care, deși au fost sancționați, aleg să circule în continuare cu mașinile care au ITP expirat riscă să primească încă o amendă care, cumulată cu prima, poate fi de 2.600 lei – 5.800 de lei.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
1
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
0
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *