Cum arată cimitirele de obiecte: cele mai inedite ”muzee” din lume

Te-ai întrebat vreodată unde se duc să moară obiectele de zi cu zi? 9 min


Advertisements

Te-ai întrebat vreodată unde se duc să moară obiectele de zi cu zi?
Mai jos ți-am pregătit o listă cu cele mai ciudate cimitire din lume.

1. Bicicletele din China

Majoritatea dintre noi am văzut și chiar am folosit programele de partajare a bicicletelor din orașele noastre. Deblochezi o bicicletă la site-ul de andocare desemnat cu o aplicație pe telefon și mergi la noua locație și reandocați bicicleta când ai terminat. Cu toate acestea, companiile startup au venit rapid cu programul de partajare „dockless bike”, ceea ce înseamnă că nu trebuie să andocate într-o anumită locație.

Nebunia bicicletelor fără andocare a crescut rapid, prea repede. Peste tot apăreau din ce în ce mai multe biciclete și startup-uri mai noi, iar companiile se întreceau ca nebuni pentru afaceri. Nu existau reglementări în vigoare care să controleze câte întreprinderi ar putea funcționa sau câte biciclete erau distribuite. Au început să se înmulțească într-un ritm atât de mare încât au inundat piața. Până la începutul lui 2018, pe străzile Chinei erau câteva milioane de biciclete comune, iar guvernul chinez a trebuit să oprească producția de biciclete noi.

cimitir biciclete china

Cu milioane de consumatori și fără stații de andocare, știi bine ce urmează; bicicletele au fost aruncate aleatoriu de către utilizatori din toată China, provocând o problemă majoră. Bicicletele au început să se adune literalmente blocând trotuarele, străzile, trotuarele și chiar și pistele pentru biciclete. Bicicletele au fost avariate, vandalizate și au devenit inutilizabile.

Multe dintre aceste companii de start-up au dat faliment și, odată cu căderea afacerii lor, bicicletele lor au rămas și ele răsturnate pe străzi. Nenumărate orașe au fost copleșite și China a trebuit să se ocupe de acești munți de biciclete. Peste tot orașele s-au angajat să înceapă să scoată bicicletele și au promis că vor găsi locuri pentru a le depozita.

În toată China există cimitire de biciclete unde au adunat mii și mii de biciclete abandonate și deteriorate pentru a le scoate de pe străzi. Există un plan în vigoare pentru ca toate bicicletele nefolosite să fie în cele din urmă casate, totuși, costul este pe umerii contribuabililor; un preț mare de plătit.

2. Cimitirul Telefonului Roșu din Anglia

Mai puțin de 10.000 de chioșcuri telefonice roșii rămân astăzi pe străzile Marii Britanii și doar aproximativ 30.000 de apeluri pe zi se fac acum de la acestea. Multe dintre ele s-au topit, din păcate, în anii 1970 și 80, dar în ultimii ani, statutul lor iconic și valoarea istorică au fost în sfârșit recunoscute. British Telecom a permis consiliilor locale, organizațiilor și organizațiilor de caritate să salveze și să reutilizeze cutii telefonice dezafectate în ceva util pentru comunitate, în cadrul schemei adopt-a-chiosk.

Peste 5.000 au fost adoptate și transformate în tot felul de lucruri inedite, de la biblioteci în miniatură, galerii de artă minuscule și ateliere de reparații pentru iPhone până la cafenele la pachet și chiar „cel mai mic club de noapte din lume”. Comercianții întreprinzători pot solicita să închirieze un chioșc pentru afacerea lor mică de la Red Kiosk Company la aproximativ 300 GBP pe lună.

Cimitirul Telefonului Rosu Anglia

Cumpărătorii individuali le-au cumpărat și de la restauratori aprobați, cum ar fi X2Connect și Unicorn Restorations.

„Cimitirul” telefonic al chioșcurilor ruginite din afara atelierului lui Tony Inglis este un site curios.

Advertisements

Clienții ajung până în Australia, unde ar putea ajunge ca o nebunie de grădină. În Florida și Dubai, le puteți găsi în centre comerciale. Un stand complet restaurat te va costa în jur de 2.750 de lire sterline și, în rare ocazii, s-ar putea să găsești unul pe eBay în intervalul de 2.000 de lire sterline.

3. Ancorele Portugaliei în viața de apoi

Următorul nostru cimitir este în Tavira, Portugalia, la Praia do Barril (plaja Barril), situată pe coasta Algarve, în sudul Portugaliei. De la mijlocul anilor 1840 până la mijlocul anilor 1960, acesta a fost un oraș plin de viață cu afaceri bazate pe pescuitul de ton și adăpostește aproximativ optzeci de pescari și familiile lor în timpul sezonului. Sute de ancore au fost folosite pentru a susține structuri complexe de plase de pescuit care trebuiau să reziste Oceanului Atlantic și tonului pe care trebuiau să-l prindă. De-a lungul timpului, tonul roșu a luat diferite căi de migrație și din cauza pescuitului excesiv, stocurile au scăzut, iar industria nu a mai putut susține.

ancorele portugaliei

Ancorele ruginite sunt singurul lucru rămas din această industrie de pescuit a tonului care a ajuns să fie cunoscută drept „Cimitirul Ancorelor”. Este un mister cine a aranjat prima dată aceste ancore, dar localnicii au început să adauge la „colecție”, iar acum sunt sute care stau ca santinelele de-a lungul plajei cu nisip alb. Este o amintire a comerțului care a existat cândva pe această coastă care nu va fi uitată.

Astăzi, turiștii au luat locul pescarilor și se pot bucura de cafea, înghețată și mâncare în casele vechi în care au locuit cândva pescarii. Casele lor au fost transformate în mici magazine și facilități pentru turiști. Pentru a ajunge la plajă este nevoie de ceva mers pe jos, dar accesul a fost ușor pentru a ajunge la ”Cimitirul Ancorelor” printr-un pod pietonal de pe insulă. Te poți bucura de o plimbare însorită pentru a ajunge la plajă pentru a vedea ancorele sau, dacă nu ai chef de plimbare, există un mic tren care te duce acolo, trecând chiar prin frumoasa Rezervație Naturală Ria Formosa. Odată ce ai ajuns, ancorele se aliniază pe ambele părți ale căii în timp ce mergi spre plajă, creând o „pistă” drăguță către apa mării turcoaz. Acolo poți aprecia măreția acestor ancore, variind de la aproximativ 1-2 metri înălțime, ridicându-se din nisip în toată gloria lor ruginită. Își poartă rugina ca o insignă de amintire, de dovadă că au contribuit la societate și fără ele nu ar fi putut exista aici o întreagă industrie a pescuitului.

4. Cimitirul Marilor Camioane de Pompieri  Roșii din Franța

Ce băiețel nu a visat să conducă o mașină de pompieri mare și roșie?

Un pic ca și cum ai descoperi mormântul viselor copilăriei, pentru a nu fi un dezamăgitor sau altceva, acest depozit este situat undeva lângă Le Havre, o peșteră a mașinilor rare a lui Aladin.

cimitir camioane pompieri

În anii 1990, departamentele franceze de pompieri au strâns fonduri în efortul de a restaura și păstra camioanele vechi pensionate pentru a fi trimise la muzee, dar la începutul anilor 2000, acea inițiativă a rămas fără bani și a dat faliment.

Camioanele care nu erau într-o stare suficient de bună au fost condamnate, mai degrabă decât să fie vândute publicului, iar restul au fost trimise în astfel de locuri de depozitare în cazul în care poate, din întâmplare, într-o zi ar putea veni un muzeu și să le salveze.

5. Tancuri sovietice second hand

Ucraina a reușit să lanseze sute de tancuri noi pentru a lupta în războiul ruso-ucrainean prin canibalizarea celor care stăteau în cimitire încă din epoca sovietică. Sute de tancuri ruginite zac abandonate într-un depozit din regiunea Slobozhanshchyna din estul Ucrainei – la doar 40 de kilometri de granița cu Rusia.

Tancuri sovietice second hand

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
1
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
1
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *