Fenomen astronomic rar pe cerul României. Când putem vedea ploaia de meteroriţi Lyride

Sfârșitul lunii aprilie ne aduce un fenomen astronomic inedit, vizibil şi din România.3 min


Advertisements

Sfârșitul lunii aprilie ne aduce un fenomen astronomic inedit, vizibil şi din România. Ploaia de meteoriţi Lyride a început de câteva zile, iar punctul maxim va fi atins în curând.

Ploaia de stele căzătoare,Lyridele, va putea fi observată cel mai bine până pe 30 aprilie 2022. Deşi ploile de meteoriţi sunt greu de prezis, probabil că punctul maxim al acestuia va fi atins în România în noaptea de joi, 21 aprilie, până la primele ore ale zilei de vineri, 22 aprilie. Fenomenul se produce atunci când Pământul trece prin coada unei comete.

Momentul maxim al ploii de stele este pe 21 aprilie

În anii trecuți, Lyridele au produs până la 100 de meteori pe oră, însă experții nu se așteaptă la un asemenea nivel de spectacol astronomic  și în 2022.

În punctul maxim vor fi aproximativ 10-20 de meteoriţi pe oră. Cel mai bun loc pentru a privi ploaia de meteoriţi va fi în locurile în care cantitatea de poluare cu lumină artificială este redusă. Cel mai bun moment pentru observarea stelelor căzătoare este după apus şi înainte de răsărit, scrie descopera.ro.

Advertisements

Fiind considerat cel mai vechi curent de meteoriţi, Lyridele au fost denumite după constelaţia Lyra. Pe cer punctul din care stelele par să apară se află în apropiere de steaua Vega, una dintre cele mai luminoase stele de pe cer în această perioadă. Astronomii ne sugerează să ne îndreptăm privirea către estul cerului.

De unde poți vedea Lyridele?

Luna aprilie aduce revenirea unei ploi de stele. Această ploaie de meteoriți reprezintă una dintre cele mai vechi și mai cunoscute fenomene atronomice și se mai numește „Alpha Lyride” sau „Lyride din aprilie”.

Prima dată a fost observată de către chinezi, în 687 î.Hr..

Totodată, în timpul acestei ploi de stele, meteoriții vor străbate cerul, dar vizibilitatea ar putea fi ușor afectată de strălucirea Lunii (care se va afla în faza de descreștere). Fenomenul va avea loc între 14 și 30 aprilie și va atinge punctul culminant în noaptea de joi, 21 aprilie, până la primele ore ale zilei de vineri, 22 aprilie, potrivit Organizației Internaționale de Meteori (IMO).

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
1
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
1
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *