Lantul Baltic (Lantul Libertatii) – Cel mai lung lant uman din istorie

A fost o demonstrație politică care a avut loc la 23 august 1989. Aproximativ două milioane de oameni și-au dat mâinile formând un lanț uman lung de peste 600km 3 min


Advertisements

Pe 23 august 1989, la ora 19:00 aproximativ două milioane de oameni din Estonia, Letonia și Lituania s-au unit, formând un lanț uman de la Tallinn prin Riga până la Vilnius, pe o lungime de 675 de kilometri sau 420 de mile. A fost un protest pașnic împotriva ocupației sovietice ilegale, formând cel mai lung lanț uman neîntrerupt din istorie.

Baltic Way in Tallinn Gunnar Vaidla
Două milioane de oameni și-au dat mâinile, formând un lanț uman de la Tallinn prin Riga până la Vilnius. Fotografie de Gunnar Vaidla.

Calea Baltică, cunoscută și sub numele de Lanțul Baltic, a fost organizată pentru a atrage atenția lumii asupra existenței Pactului Molotov-Ribbentrop – un tratat semnat cu 50 de ani înainte, la 23 august 1939, între miniștrii de externe ai Uniunii Sovietice și Germania – Vyacheslav Molotov și Joachim von Ribbentrop.

272973963 2040775989429474 1332505839994615532 n 1

În protocoalele secrete care au însoțit tratatul de neagresiune, cele două puteri totalitare au împărțit Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România – cu încălcarea dreptului internațional – în sfere de influență respective, ceea ce a determinat Germania nazistă să demareze Al Doilea Război Mondial la 1 septembrie 1939 cu atacul său asupra Poloniei. Uniunea Sovietică a invadat Estonia și Letonia la 16 iunie 1940.

Advertisements
Baltic Way Jaan Kunnap Wiki IV
Oameni în drum spre a se alătura lanțului uman pe 23 august 1989. Fotografie de Jaan Künnap.

Calea Baltică a fost organizată timp de șase săptămâni de partidele de front popular din Estonia, Letonia și Lituania – primele mișcări politice necomuniste de la anexarea celor trei state de către Uniunea Sovietică. Organizatorii au cartografiat lanțul, desemnând locații specifice pentru anumite orașe, orașe și sate pentru a se asigura că lanțul va fi neîntrerupt.

În 1989, în statele baltice nu existau telefoane mobile – organizatorii au folosit în schimb walkie-talkie. Momentul exact al demonstrației a fost coordonat de emisiuni radio speciale, iar participanții au purtat cu ei radiouri portabile pentru a fi ținute la curent și pentru a asculta discursurile activiștilor și politicienilor din frontul popular.

Baltic Way Jaan Kunnap wiki XIX
Poza de Jaak Künnap.

Nimeni nu știa dacă va reuși. Dar la ora 19, timp de 15 minute, două milioane de oameni s-au ținut de mână într-un lanț uman de la poalele Toompea din Tallinn până la poalele Turnului Gediminas din Vilnius, traversând Riga și râul Daugava pe drum.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

2

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
2
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
2
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *