Ai pierdut permisul de conducere? Iată ce trebuie să faci în 2022!

Dacă ți-ai pierdut permisul de conducere, trebuie să știi că procedura de solicitare a unuia nou în 2022 este foarte simplă.4 min


Advertisements

Dacă ți-ai pierdut permisul de conducere, trebuie să știi că procedura de solicitare a unuia nou este foarte simplă, cu toate că va trebui să mergi personal la ghiseul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculări Vehicule.

Înainte de a merge acolo, trebuie să știi clar ce documente trebuie să prezinți. Iată actele necesare în 2022 în cazul în care îți pierzi permisul de conducere!

Ce procedură trebuie să urmezi dacă ai pierdut permisul de conducere

Procedura pe care trebuie să o urmezi este diferită în funcție de motivul pentru care soliciți un duplicat al permisului de conducere. În caz de furt sau jaf, va trebui să depui o plângere la o secție de poliție.

În cazul în care ai pierdut acest act va trebui să declari pierderea acestuia, apoi să mergi cu mai multe documente pentru eliberarea unui permis nou, după cum urmează:

  • Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz);
  •  Actul de identitate al solicitantului, original şi copie;
  • Contravaloarea permisului de conducere – 89 lei;
  • Permisul de conducere în original (în cazul motivului deteriorare).

Duplicatul se eliberează pe perioada de valabilitate a documentului preschimbat. În același timp, cererea de eliberare a duplicatului va trebui să o depui în mod personal. În cazul în care ți-a fost furat permisul, pașii sunt exact aceiași ca în cazul pierderii actului respectiv.

Advertisements

Care este procedura dacă ți-a expirat permisul de conducere

În cazul în care ți-a expriat perioada de valabilitate a permisului de conducere trebuie să mergi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Acolo vei avea nevoie de mai multe documente:

  • Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu;
  • Actul de identitate al solicitantului, original şi copie;
  • Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei
  • Permisul de conducere în original;
  • Documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere (fișa medicală).

permis conducere duplicat

Unde se plateste taxa pentru preschimbare permis auto in 2022 

Taxa pentru permis auto, in valoare de 89 de lei, nu se mai plateste in numerar la ghiseu, odata cu depunerea documentelor, ci poate fi achitata online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor. Pentru tranzactiile efectuate prin intermediul drpciv.ro sau ghiseul.ro nu este necesara dovada platii. Taxa pentru schimbarea permisului poate fi achitata si prin OP in contul BCR, CEC Bank si in reteaua de statii de plata SelfPay, caz pentru care dovada platii este necesara.

Cum se face programare pentru schimbare permis

Pentru a evita statul la cozi, si in 2022 va puteti face programare online pentru schimbarea permisului auto. Tot ce trebuie sa faceti este sa accesati site-ul DRCPIV, sa completati datele necesare si sa va alegeti data si ora la care va doriti sa va prezentati la ghiseu. Tineti cont insa ca daca nu ajungeti la timp, veti pierde programarea.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like Like
2
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *