Care este diferenţa dintre praf de copt şi bicarbonat de sodiu. Puţine gospodine știu

Bicarbonatul și praful de copt sunt printre cei mai folosiți agenți de creștere. Îți spunem care este diferența dintre ei și cum să îi folosești în rețete.4 min


Advertisements

Arată la fel, au denumiri asemănătoare, au aceeași acțiune, însă nu sunt același produs, fiind recomandate în funcție de celelalte ingrediente ce apar în rețetele pe care vrem să le pregătim.

Află care este diferența dintre praf de copt și bicarbonat de sodiu și când trebuie folosit fiecare.

diferenta dintre bicarbonat de sodiu si praf de copt

Diferenţa dintre praf de copt şi bicarbonat de sodiu

Au aceeași culoare, aceeași textură și sunt aproape nelipsite din rețetele de patiserie, însă nu pot fi folosite oricum. Prin definiție, bicarbonatul de sodiu și praful de copt sunt agenți de fermentare, adică agenți care ajută aluatul să crească.

Despre bicarbonatul de sodiu s-a tot vorbit ca element-vedetă în diferite trucuri pentru îngrijirea casei, însă el este, în primul, ingredient ce nu lipsește din rețetele de prăjituri, brioșe sau fursecuri.

Fiind un compus alcalin sau bazic, bicarbonatul are nevoie de un acid sau un ingredient lichid pentru a fi activat. În urma reacției, se eliberează dioxid de carbon, ceea ce permite produselor de patiserie să crească și să devină ușoare și pufoase.

Tocmai de aceea vei observa că orice rețetă în care apare bicarbonatul de sodiu conține și un element acid precum zeama de lămâie sau laptele bătut.

Diferenţa dintre praf de copt şi bicarbonat de sodiu stă în compoziția prafului de copt. Acesta din urmă este un agent de fermentare complet, având în structură baza, care este bicarbonatul de sodiu, dar și acidul necesar pentru ca produsul să crească.

Când se folosește praf de copt sau bicarbonat?

Așa cum bicarbonatul de sodiu reacționează cu apa și cu un ingredient acid, acidul din praful de copt reacționează cu bicarbonatul de sodiu și eliberează dioxid de carbon odată ce este combinat cu un lichid.

Advertisements

Pe piață se găsesc mai multe tipuri de praf de copt, unică și dublă, deși varietățile cu acțiune unică sunt folosite de obicei doar de producătorii de alimente și nu sunt disponibile pentru uz casnic.

Când este menționat într-o rețetă, de cele mai multe ori este vorba despre praf de copt cu acțiune dublă. Acesta va avea două reacții: prima, când este combinat cu lichidul la temperatura camerei, iar a doua, odată ce amestecul este încălzit.

Dacă vrei să știi când este recomandat unul, când celălalt, trebuie să știi că bicarbonatul de sodiu se folosește în rețetele ce includ și un ingredient acid, iar praful de copt, când rețeta nu include un ingredient acid, acesta incluzând deja acidul necesar pentru a produce dioxid de carbon.

Cum înlocuiești bicarbonatul de sodiu și praful de copt în rețete?

Praful de copt poate înlocui bicarbonatul de sodiu într-o rețetă, dar substituția nu merge și în sens invers. Bicarbonatul de sodiu nu are aciditatea necesară pentru a lucra de unul singur și a crește prăjitura.

Cum verifici dacă produsele sunt bune?

Și praful de copt, și bicarbonatul de sodiu își pierd proprietățile în timp, iar dacă au expirat îți vor distruge desertul. Le poți testa înainte dacă vrei să afli cât de bune sunt.

Amestecă 1 linguriță de praf de copt cu 80ml apă fierbinte. Dacă praful de copt este bun, atunci reacția va aparea imediat și la suprafață se vor forma o mulțime de bule.

Testează eficiența bicarbonatului picurând peste 1 linguriță de bicarbonat 3-4 picături de oțet sau suc de lămâie. Dacă ingredientul este bun, ar trebui să se formeze imediat o spumă și bule de aer.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
2
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *