Petele de pe saltea nu sunt tocmai usor de scos, mai ales daca nu sunt proaspete. Asa ca, indiferent de tipul petei, ideal ar fi sa incerci sa o elimini imediat ce s-a produs. Altfel, devine mai greu.
Cum se curata petele de pe saltea?
Cel mai bun ingredient pentru eliminarea petelor de pe saltea se pare ca este bicarbonatul de sodiu. Pentru a elimina petele de pe saltea trebui sa aplici praf de bicarbonat pe ele, sa lasi sa actioneze cateva ore si apoi sa freci o perie. Bicarbonatul ajuta la curatarea petelor dificile, cum sunt cele de vin rosu, cafea, ceai, sos sau chiar cele lasate de animalele de companie.
Petele de sange si/sau de urina se elimina cu ajutorul unui detergent organic, care ajuta la descompunerea proteinelor din tesatura. Este recomandat sa utilizezi apa rece in indepartarea acestor pete. Asadar, pentru a scoate o astfel de pata ai nevoie sa realizezi un amestec din doua parti de bicarbonat si una de apa rece si sa tamponezi pata cu acesta. Clateste si lasa sa se usuce.
Bicarbonatul poate fi folosit si pentru a improspata mirosul saltelei. Tot ce trebuie sa faci este sa presari bicarbonat pe saltea si apoi sa aspiri.
Daca ai un copil mic sau un animal de companie care a urinat in pat, pe langa reteta cu bicarbonat, poti elimina pata si cu un amestec din otet alb si apa rece, amestecate in cantitati egale si pulverizat asupra petei.
Amestecul trebuie lasat sa actioneze timp de 10 minute, apoi pata se tamponeaza usor cu o carpa moale. Aplica putin bicarbonat peste pata pentru a absorbi mirosul. Dupa cateva minute, aspira salteaua.
Petele de sange de pe saltea pot fi indepartate destul de usor cu apa oxigenata. Pata se va sterge cu aceasta solutie si o carpa moale. Daca nu ai la indemana apa oxigenata, poti curata pata cu detergent de rufe.
Petele de voma se elimina cu un amestec de apa si otet alb, in proportii egale. Dupa ce se pulverizeaza asupra petei, aceasta se va tampona cu o carpa moale, iar procesul poate fi repetat pana ce pata dispare. Poti aplica, la final, bicarbonat de sodiu, care sa absoarba mirosul, si sa lasi salteaua la uscat in aer liber. Daca este cazul, poti repeta pana ce mirosul a disparut complet.
Petele de vin, mai ales de vin rosu, se elimina cu apa rece. Poti aplica si putina sare pentru a elimina aceasta pata dificila.
Cum sa ingrijesti salteaua de pat?
Odata ce salteaua ta s-a uscat si este curata, ia in considerare folosirea unei huse de protectie. Nu doar ca aceasta are rol protector, dar totodata poate fi folosita si ca o bariera impermeabila pentru a-ti mentine salteaua curata si uscata.
Este important sa intorci salteaua de doua ori pe an, astfel incat sa o folosesti in mod similar pe ambele ei parti. De fapt, multi producatori recomanda acest lucru si mentioneaza ca una dintre parti este pentru sezonul cald, iar cealalta pentru sezonul rece. Daca dormi pe o saltea cu o singura fata, atunci e important sa o intorci de 3 ori pe an, adica o data la 4 luni.
Apoi, pentru ca petreci destul de mult timp pe ea, este recomandat sa o aspiri din cand in cand – in acest fel, elimini acarienii, pielea moarta, praful si alte impuritati.
Te-as mai sfatui sa faci tot posibilul sa aerisesti salteaua macar o data pe saptamana, mai ales daca transpiri excesiv. Daca ai cum, las-o sa respire la soare pentru ca acesta ajuta la eliminarea mirosurilor din suprafata saltelei.
0 comentarii