Sera ingropata cu care poti produce legume si in miezul iernii. Oricine o poate construi!

3 min


Advertisements

Va doriti legume proaspete pe tot parcursul anului? Daca da, serele subterane sunt ceea ce cautati.

Cu o investitie de 300 de euro puteti sa construiti o sera sau un solar de tip Walipini, cu ajutorul careia o sa aveti legume proaspete chiar si de Craciun.

Principiul care sta la baza construirii unei astfel de sere este destul de simplu: caldura din timpul zilei este „stocata” astfel incat se pastreaza o temperatura optima si peste noapte. In interiorul serei temperatura va fi constanta, iar legumele precum rosii, salata, varza pot fi cultivate si in timpul iernii.

Cum se construieste?

Un detaliu foarte important este pozitia soarelui, astfel incat trebuie ales un loc cat mai luminat si unde soarele sa bata tot timpul anului. Se incepe prin saparea unei gropi dreptunghiulara cu adancimea de aproximativ 2.5 metri. Este decizia cultivatorului catde adanca, lunga sau lata va fi constructia, in functie de cat de multe legume isi doreste sa cultive.

Peretii serei pot fi facuti din piatra, pamant sau alte materiale naturale suficient de dense incat sa absoarba cantitati mari de caldura. Peretele de nord al serei trebuie sa fie mai inalt decat cel din sud, pentru ca iarna sa capteze toata caldura soarelui, iar vara sa il reflecte.

Tot in functie de buget, acoperisul poate fi facut din folie de plastic sau policarbonat.

sera1

Advertisements

Inainte de a adauga pamantul fertil in care ve-ti planta legumele, acoperiti baza serei cu cel putin 30 cm de pietris. Acesta va drena tot surplusul de apa.

Folia nu trebuie sa fie subtire

Acoperisul sigileaza groapa si permite razelui soarelui sa patrunda in interior, creand un mediu propice pentru cresterea plantelor. Pentru a evita deteriorarea prematura a acoperisului, este recomandat sa alegeti cea mai groasa folie de pe piata.

sera-subterana

Este important ca in jurul acoperisului sa faceti santuri de drenaj pentru a proteza sera de inundatie.

Serele ingropate sunt ultile si vara, atunci cand temperatura depaseste 40 de grade, iar plantele sunt sufocate de caldura.

Important

De retinut: sunt esentiale orientarea fata de soare, adancimea si ventilatia. Totodata, intrarea trebuie sa fie protezata contra ploii. Vara, intrarea este folosita pentru aerisire. Este recomandat sa faceti inca o intrare in cealalta parte a serei, pentru a avea o ventilatie optima pe perioada verii.

Sursa: MancamBio

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

0

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *