Beneficii si intrebuintari ale cojii de lamaie

8 min


Advertisements

coji de lamaie

Cand viata iti ofera lamai, fa limonada si pastreaza cojile!
Cojile de lamaie sunt extraordinare pentru sanatate si pot fi intrebuintate in viata de zi cu zi. Acestea contin de 5 pana la 10 ori mai multe vitamine decat sucul de lamaie si reprezinta o sursa de fibre, potasiu, magneziu, calciu, acid folic si betacaroten.

Advertisements

Important! Lamaile din supermarket sunt de obicei tratate chimic, iar specialistii spun ca coaja acestor lamai este toxica si periculoasa pentru sanatate.

Iata cum poti folosi coaja de lamaie:

Beneficiile cojii de lamaie

  • Cojile de lamai sunt bogate in potasiu, de aceea sunt recomandate pentru sanatatea inimii, in mentinerea unei tensiuni arteriale bune. Vitamina C si P care se regasesc in cojile de lamaie pot ajuta la procesul de curatare a vaselor de sange, impiedicand astfel aparitia anumitor afectiuni ale inimii sau a diabetului.
  • Pentru ca contin calciu si vitamina C, cojile de lamaie sunt eficiente pentru prevenirea aparitiei osteoartritei, a poliartritei, a artritei reumatoide, a osteoporozei, dar si a fracturilor de os.
  • Cojile de lamaie contin multe fibre care favorizeaza procesul de digestie.
  • Consumati coaja de lamaie atunci cand sunteti raciti sau aveti gripa si va confruntati cu dureri in gat sau diverse infectii. Cojile de lamaie contin vitamina C, un antioxidant ce ajuta la combaterea racelii.
  • Cojile de lamaie contin pectina, care ajuta si in procesul de slabire, favorizand scaderea in greutate.
  • Vitamina C si acid citric ajuta la mentinerea sanatatii si a igienei orale. Previn gingivita si sangerarile gingivale.

Intrebuintari ale cojii de lamaie:

  • Ajuta la pastrarea calitatii zaharului brun. Pune putina coaja de lamaie in zaharul brun si vei vedea ca acesta se va pastra umed si afanat pentru o perioada indelungata de timp.
  • Cojile de lamaie pot fi folosite in tratarea anumitor probleme ale pielii precum acnee sau pete cauzate de imbatranire.
    In acest caz, urmatorul tratament iti poate fi de ajutor: taie o lamaie in doua si stoarce sucul din cele doua bucati intr-un bol. Peste sucul din bol adauga si coaja de la lamaie si amesteca-le. Pune solutia intr-un recipient de sticla si pastreaz-o intr-un loc uscat si racoros nu pentru mult timp. Poti aplica solutia pe zonele cu probleme, adaugand optional si o lingurita cu miere. Lasa sa actioneze timp de 5 minute apoi clateste. Atentie! Acest remediu nu este indicat daca ai un ten sau piele sensibila, care nu tolereaza sucul de lamaie si aciditatea sa. Totodata, tratamentul trebuie sa fie proaspat preparat atunci cand il folosesti.
  • Cojile de lamaie sunt eficiente pentru a curata murdaria, petele si depunerile de pe lamele cutitelor. Imprastie sare de mare peste lamele cutitelor, apoi freaca-le bine cu o bucata mare de coaja de lamaie. Clateste bine si sterge.
  • Cojile de lamaie pot fi folosite pe post de odorizant bio pentru interiorul frigiderelor. Pune cateva bucati de coaja de lamaie in frigider pentru a absorbi mirosurile.
  • O alta intrebuintare a cojilor de lamaie este pe post de odorizant de camera si umidificator de aer. In casa ta va pluti un miros divin, exotic, daca adaugi mai multe rondele de coaja de lamaie in apa clocotita. Pentru a intensifica aroma si a o face si mai flagranta, poti adauga optional si cateva cuisoare, bete de scortisoara sau coji de portocale. Nu doar ca va umidifica aerul, dar acesta va capata si o minunata aroma de sarbatoare.
  • Poti sa folosesti cojile de lamaie pentru a curata depunerile de pe ibricul de cafea sau ceai.
    – Pentru a curata depunerile de pe fundul ibricului de ceai: umple ibricul trei sferturi cu apa si adauga o mana de coaja de lamaie. Lasa sa dea o data in clocot, apoi stinge focul. Lasa sa actioneze timp de 60 de minute, apoi arunca apa si clateste bine ibricul.
    – Pentru a curata ibricul de cafea: adauga in ibric cuburi de gheata si sare grunjoasa si peste ele pune bucati de coaja de lamaie. Amesteca totul pret de 1 minut sau 2, varsa continutul din ibric si clateste bine.
  • Pentru a curata petele de grasime din cuptorul cu microunde: umple pe jumatate cu apa un castron special pentru microunde si adauga cateva bucati de coaja de lamaie. Timp de 5 minute seteaza-l la cel mai mare nivel pentru ca apa sa fiarba si aburii sa inmoaie grasimea din interiorul cuptorului. Scoate apoi castronul cu grija, pentru a nu te frige, si curata mizeria cu o laveta.
  • Cojile de lamaie pot fi folosite la prepararea unei solutii eficiente pentru curatat grasimea, avand totodata rol dezinfectant. Intr-un borcan in care ai pus otet de vin alb adauga o gramajoara de coaja de lamaie si amesteca bine. Pune capacul si lasa solutia la macerat timp de 14 zile. Dupa 14 zile, strecoara lichidul si amesteca-l cu apa in proportie de 50/50. Il poti folosi cu incredere ca pe o solutie naturala de curatat.
  • Cojile de lamaie pot fi folosite pe post de odorizant de dulap. Usuca cojile de lamaie la soare sau intr-un deshidrator si plaseaza-le in interiorul unor saculeti de panza. Poti agata saculetii in dulap pentru un iz de prospetime sau ii poti amplasa in sertare si rafturi.
  • Cojile de lamaie te ajuta sa tii la distanta furnicile si daunatorii. Plaseaza bucati de coaja de lamaie de-a lungul/ in colturile pragurilor sau ale pervazelor sau in crapaturile si locurile unde acest insecte iti cauzeaza probleme. Se pare ca furnicile nu agreeaza mirosul de lamaie. Totodata, cojile de lamaie sunt la fel de eficiente si impotriva gandacilor si puricilor.
  • Pentru a scapa de mirosul deranjant al cosului de gunoi arunca cateva coji de lamaie pe fundul cosului de gunoi.
  • Petele de pe dinti pot disparea, iar dintii se pot albi daca ii freci usor, timp de 2 minute, cu partea alba a cojii de lamaie. Clateste apoi cu apa din abundenta. Atentie! Chiar daca vei observa un efect imediat de albire a dintilor, nu apela prea des la acest truc pentru ca in exces, iti poate afecta smaltul dintilor, facandu-i sa fie sensibili.
  • Daca ai probleme cu calcaiele, poti face o solutie pe baza de coji de lamaie. Fierbe cojile de lamaie intr-un vas cu apa pret de cateva minute si lasa sa se raceasca complet dupa care strecoara-le. In apa strecurata adauga un sfert de litru de lapte (de vaca sau de migdale) si cateva picaturi de ulei esential de lamaie. Rasfata-ti picioarele in aceasta solutie pentru aproximativ 20 de minute si vei avea cele mai fine si moi calcaie.
  • Parul tau va dobandi o stralucire aparte, sanatoasa si il vei scapa de matreata si sebum daca il clatesti cu apa in care ai adaugat o solutie speciala bazata pe otet din cidru de mere si coaja de lamaie.
    Intr-un borcan mai mare, adauga coaja curatata de la cateva lamai. Peste ea, adauga (aproape pana umpli borcanul) otet natural din cidru de mere. Lasa la macerat timp de 1-2 saptamani si apoi strecoara cojile de lamaie din solutie. Solutia obtinuta o poti pastra in frigider. Dupa ce ai samponat parul, adauga in apa de clatit 1 lingura de solutie la o cana cu apa. Lasa sa actioneze pret de cateva minute, apoi clateste-ti parul cu apa.
  • Cojile de lamaie uscate sau proaspete pot fi folosite ca si aroma sau condiment in ceaiuri, dulciuri, prajituri, sucuri, salate, mancaruri.
Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

2

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
3
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
3
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *