Cand esti parinte, esti si bucatar, sofer, consilier, meditator, om de serviciu, antrenor si multe altele. Dar poate ca cel mai infricosator rol pe care va trebui sa il indepliniti la un moment dat este cel de paramedic. Stiti cum se intampla: Te intorci cu spatele pentru doar cateva secunde si, dintr-o data, copilul tau sangereaza, sau se tine de o incheietura care se umfla sub ochii tai, sau tipa dupa ce a atins tigaia fierbinte pe care o credeai total inaccesibila.
Este foarte posibil ca toate urgentele de sanatate ale familiei dvs. sa fie destul de minore. Dar este important sa fiti pregatiti pentru problemele mai mari, pentru orice eventualitate. Nu trebuie sa aveti de fapt o pregatire medicala, bineinteles. Ceea ce trebuie sa stiti este cum sa recunoasteti urmatoarele situatii grave, pasii pe care trebuie sa-i urmati imediat si daca ar trebui sa apelati la doctor sau la serviciul de urgenta 112 sau sa mergeti personal la Unitatea de Primiri Urgente.
Prim ajutor in situatii grave
1. Traumatism cranio-cerebral
Semne si simptome: Dupa o lovitura la cap, semnele de alarma ale unei comotii cerebrale pot include lesin (chiar si pentru scurt timp), dureri de cap puternice, varsaturi, confuzie, somnolenta sau dificultati la mers.
Ce trebuie sa faceti imediat: Verificati copilul. Daca pare sa se fi lovit la gat – ceea ce este posibil daca a cazut in cap – sau daca are vreo slabiciune sau furnicaturi in brate, tineti-l nemiscat si sunati la 112. Daca s-a lovit la cap la un eveniment sportiv, trebuie sa se opreasca imediat din joc pentru a evita o a doua accidentare. De asemenea, sunati la 112 daca lesina dupa o cazatura si are probleme in a se trezi.
Mergeti la o camera de urgenta daca are o durere de cap severa sau daca este confuz, mult mai somnoros decat de obicei, se poticneste, vomita in mod persistent sau face orice altceva care este ingrijorator. Altfel, ar trebui totusi sa va sunati imediat medicul pentru sfaturi.
Nu-i dati ibuprofen unui copil cu o rana la cap. Medicamentul poate creste hemoragia, ceea ce poate fi periculos atunci cand exista riscul potential (chiar si unul foarte mic) al unei leziuni cerebrale.
Daca rana este minora, infasurati o punga de gheata sau o punga de mazare congelata intr-un prosop subtire si tineti-o pe zona pentru a reduce inflamatia. De asemenea, puteti oferi paracetamol pentru durere. Atata timp cat copilul dumneavoastra pare a fi ca de obicei, urmariti-l doar pentru modificari ale simptomelor sau ale comportamentului. Odihna face parte, de fapt, din tratamentul pentru un traumatism cranio-cerebral si majoritatea copiilor mici vor avea nevoie de ea chiar si dupa un traumatism cranian minor.
2. Reactie alergica severa
Semne si simptome: Iritatie a pielii, cu senzatie de mancarime si roseata. Fata sau buzele i s-ar putea umfla si ar putea tusi sau respira cu dificultate. Sunt posibile, de asemenea, ameteli, varsaturi sau diaree.
Ce trebuie sa faceti imediat: Daca aveti la dispozitie un injector de epinefrina (cum ar fi un EpiPen), folositi-l. Chiar daca pare sa se simta mai bine dupa aceea, duceti-l oricum la Urgente – efectele medicamentelor pot disparea. Daca are dificultati de vorbire sau de respiratie, sau daca lesina, sunati imediat la 112. Nu aveti injector? Sunati la 112. Faceti-l sa se simta confortabil. Verificati daca aveti in casa difenhidramina, loratadina sau un alt antihistaminic si dati-i copilului dumneavoastra in timp ce asteptati sosirea ajutoarelor.
3. Epistaxis (sange din nas)
Semne si simptome: Din nou, aceasta este o leziune care este greu de ratat. Dar cele mai multe sangerari nazale arata mai rau decat sunt.
Ce trebuie facut imediat: Puneti copilul sa isi incline usor capul inainte, apoi acoperiti bine nasul chiar sub osul nazal cu un prosop sau cu o bucata de servetel. Mentineti aceasta pozitie timp de 10-15 minute pentru a incerca sa opriti sangerarea. Aveti rabdare! La aproximativ o ora dupa ce sangerarea nazala se opreste si se formeaza un cheag, puteti tampona cu vaselina interiorul narii pentru a o mentine umeda.
Nu permiteti copilului sa se aplece pe spate. Daca o face, sangele ii poate cobori pe gat si ajunge in stomac, ceea ce il poate face sa vomite. Descurajati-va copilul sa isi sufle nasul timp de cateva ore, deoarece chiar si o suflare scurta si usoara ar putea declansa din nou sangerarea. Nu-i bagati nici servetele sau vata in nara!
Cand trebuie sa cereti ajutor: Daca sangerarea nu se opreste in 30 de minute sau daca banuiti ca are nasul rupt sau deplasat in urma unui traumatism, mergeti la Urgente.
4. Sufocare
Semne si simptome: Are probleme de respiratie si poate sa-si duca mainile la gat sau sa lesine. Se poate intampla in timp ce mananca sau se joaca, daca a inghitit vreo jucarie sau obiect de mici dimensiuni.
Ce trebuie facut imediat: Continuati sa vorbiti. Daca copilul va poate raspunde clar, caile sale respiratorii sunt libere. Daca nu poate raspunde, chemati pe cineva sa sune la 112 sau sunati dumneavoastra si puneti telefonul pe speaker. Apoi, faceti manevra Heimlich: Infasurati-va bratele in jurul taliei copilului, strangeti pumnul si puneti partea degetului mare al pumnului pe partea superioara a abdomenului sau (chiar sub cutia toracica). Acum prindeti pumnul cu cealalta mana si efectuati impingeri rapide, in sus, pana cand obiectul este expulzat. (Cu un bebelus sau un copil mic, ridicati copilul, intoarceti-l cu fata in jos si folositi podul palmei pentru a da lovituri ferme in zona dintre omoplati).
Nu raspundeti agresiv. Daca copilul tuseste, dar poate vorbi, lasati-l sa tuseasca obiectul. Rezistati impulsului de a va baga degetele in gura lui sau pe gat.
Cand sa cereti ajutor: Daca respiratia lui pare ciudata sau daca nu poate vorbi normal dupa episod, duceti-l la Urgente. Sunati intotdeauna la 112 daca copilul dumneavoastra nu mai raspunde.
5. Arsuri
Semne si simptome: Pielea copilului dumneavoastra ar putea fi foarte rosie si cu basici. O arsura de gradul trei, cel mai grav, poate aparea alba sau neagra.
Ce trebuie sa faceti imediat: Tineti zona sub un robinet rece timp de 10-15 minute pentru a raci pielea, a calma durerea si a opri inflamatia. (Puteti repeta acest proces la nevoie – sau inlocuiti cu gheata invelita intr-un prosop – pentru urmatoarele 24 pana la 48 de ore). Apoi, aplicati un unguent, cum ar fi bacitracina, pentru a calma arsura si a ajuta celulele pielii sa se regenereze. Ii puteti da copilului dumneavoastra ibuprofen sau paracetamol, de asemenea, daca simtiti ca inca are dureri. Dar daca se formeaza o basica, lasati-o asa cum este: Acea bubita este o bariera care ajuta la prevenirea infectiilor. Odata ce basica se sparge de la sine, aplicati un unguent antibiotic si un bandaj curat.
Nu folositi vitamina E sau unt – ambele pot fi iritante. Si nu puneti niciodata gheata direct pe o arsura; acest lucru poate provoca deteriorarea tesuturilor.
Cand sa cereti ajutor: Daca pielea copilului dvs. pare foarte afectata, patata, umeda sau ceroasa, sau daca nu o poate misca, este posibil sa aiba o arsura severa care necesita asistenta medicala prompta.
De asemenea, ar trebui sa va indreptati direct la Urgente sau la cabinetul medicului dumneavoastra:
– daca are orice tip de arsura chimica (de exemplu, inalbitor sau detergent de canalizare);
– daca arsura este de marimea palmei sau mai mare;
– daca este pe fata, urechi, maini, organe genitale sau picioare;
– sau daca se extinde in jurul incheieturii mainii sau pe circumferinta unei alte extremitati, cum ar fi bratul sau piciorul.
0 comentarii