Simptomele iradierii – Cum sa procedezi daca esti expus la radiatii

Cum sa procedezi daca esti expus la radiatii si care sunt simptomele iradierii.5 min


Advertisements

Cum sa procedezi daca esti expus la radiatii si care sunt simptomele iradierii. Traim intr-o lume din ce in ce mai nesigura, iar riscul de iradiere creste pe zi ce trece, in ciuda asigurarilor ca suntem in siguranta.

Simptomele iradierii

Ce este radiatia?

Radiatia este o energie emisa de o sursa si transmisa prin spatiu sub foma de unde sau de particule. Radiatiile ionizante, cele care ne intereseaza, sunt fie naturale – in sensul de materiale radioactive care exista in mod natural in mediul inconjurator – fie artificiale – adica materiale radioactive produse artificial sau generatoare de artificii. In aceasta ultima categorie intra dispozitivele capabile sa genereze radiatii ionizante, cum sunt neutronii, razele X, electronii si o serie de alte particule incarcate.

Ce este boala de iradiere?

Boala de iradiere este afectiunea care apare cand corpul uman este expus la o doza mare de radiatii intr-o perioada scurta, adica in momentul in care vorbim despre o expunere acuta. Este important sa stii ca gravitatea simptomelor este data de cantitatea de radiatii absobita sistemic, adica la nivelul intregului organism.

Aceasta boala este cunoscuta si sub denumirea de otravire cu radiatii si nu se refera la expunerea la radiatii de tipul celei din investigatile medicale, cum sunt radiografiile, computerul tomograf sau altele.

Boala de iradiere este o afectiune foarte grava si, de cele mai multe ori fatala. Vorbim de expuneri severe la radiatii in cazul detonarii bombelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki, dar si in accidentul nuclear de la Cernobil, din Ucraina, din 1986.

Care sunt primele simptome are expunerii la radiatii?

Primele simptome ale iradierii sunt greata si varsaturile. De asemenea timpul care a trecut de la expunerea la radiatii pana la aparitia simptomelor este un indicator al severitatii expunerii si al dozei de radiatii pe care a absorbit-o organismul.

Cand apar la 10 minute de la expunere, inseamna ca aceasta a fost foarte severa, daca apar la o ora, afectarea este severa, la 2 ore, atunci expunerea este una moderata si daca apar la 6 ore de la expunere, aceasta a fost destul de mica.

Dupa aparitia primelor simptome, poate urma o perioada in care acestea se remit si nu apar altele noi, pentru ca, mai apoi, sa se instaleze un tablou clinic ceva mai sever.

Diareea este un alt simptom care poate debuta in prima ora de la expunere, indicand un grad mare de absorbire a radiatiilor, dar si la 8 ore, indicand o expunere moderata.

Advertisements

Durerea de cap poate debuta in primele doua ore, indicand o expunere foarte severa, in primele patru ore, indicand ca expunerea este severa si la 24 de ore, in cazul unei expuneri moderate.

In fine, febra poate sa apara in prima ora de la expunere, indicand o expunere foarte severa sau la trei ore si chiar mai mult, in cazul unei expuneri moderate.

Simptomele tardive care apar includ ameteala si dezorientarea, care pot aparea imediat, daca expunerea este foarte severa, dar la si la o saptamana distanta. Mai apar oboseala si alterarea starii generale, o stare de moleseala, slabiciune, care pot sa apara imediat, la o saptamana sau chiar la o luna de la expunerea la radiatii.

In plus, scaderea tensiunii arteriale, hemoragia digestiva inferioara, adica mai degraba la nivelul intestinelor, infectiile, caderea parului si vindecarea dificila a ranilor cutanate sunt simptome tardive care arata ca ceva nu este in regula in organism.

Cum sa procedezi in cazul unei expuneri la radiatii

Este important sa stii ca, daca banuiesti ca ai fost expus la radiatii, acest lucru este o urgenta medicala semnificativa, cu risc vital si ar trebui sa te prezinti la spital pentru o evaluare completa si tratament de prim ajutor imediat.

Daca banuiala ta se confirma trebuie sa stii ca cel mai important pas este ca hainele si incaltamintea sa fie indepartate pentru ca ele sunt o sursa importanta de contaminare externa.

Corpul poate fi scanat cu un dispozitiv special care arata zona din corp care a fost cea mai afectata de radiatii, adica aceea care a absorbit cea mai mare cantitate de radiatii.

In cazul unui accident nuclear sunt cativa pasi de urmat pentru a te asigura ca nu te contaminezi sau ca contaminarea este cat mai mica.

Primul pas este inchiderea usilor si a ferestrelor si oprirea aerului conditionat si a unitatilor de incalzire. Daca exista aceasta posibilitate, este indicat sa te muti la subsolul cladirii sau intr-o camera sau chiar anexa in care nu exista ferestre.

O trusa de supravietuire este esentiala in acest moment. Nu uita de trusa medicala in care sa pui neaparat comprese sterile, dezinfectant, fase pentru bandajarea ranilor, dar si elastice care sa te ajute sa imobilizezi eventuale fracturi sau entorse, medicamente cum sunt cele care amelioreaza febra si durerea, dar si diareea, precum si antibiotice. Asigura-te ca toate produsele din trusa de supravietuire si cea de prim ajutor medical nu au expirat.

Advertisements
magazin online

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
2
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
2
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like Like
0
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *