Verdeturile aduc o aroma si un gust special mancarurilor pe care le gatesti. Folosite corect, ele potenteaza gustul celorlalte ingrediente, in vreme ce daca le adaugi la intamplare, risti sa strici un fel de mancare. Unele verdeturi pot fi utilizate chiar si la prepararea deserturilor.
Cele mai multe verdeturi pot fi asociate cu alte condimente si chiar verdeturi, potentandu-si reciproc gustul si calitatile. Pe de alta parte, si asta e o greseala destul de frecventa in bucatarie, fiecare dintre aceste condimente prefera un anumit tip de ulei, iar folosirea sa in combinatie cu un ulei care nu i se potriveste… strica treaba.
Marar
Mararul este o planta aromata pe care nu ai cum sa nu o folosesti. Mararul merge foarte bine cu somonul, morcovii, iaurtul si castravetii, dar potenteaza si gustul unor tocanite sau al ghiveciurilor. Il poti adauga in salate si in crema de branza. Se poate asocia cu scortisoara, piperul, ghimbirul, dafinul si nucsoara. Cand il adaugi in mancare, specialistii spun ca ar fi mai bine sa folosesti un ulei de sofranel sau de canola.
Patrunjel
Alaturi de marar, patrunjelul este printre cele mai utilizate verdeturi din gastronomia noastra. Se potriveste foarte bine cu legume, carne de pui, oua sau peste, dar si paste si in supe. Busuiocul si tarhonul pot fi asociate cu patrunjelul care poate fi potentat de uleiul de canola sau unt.
Rozmarin
Rozmarinul este o planta extrem de versatila si poate fi utilizat intr-un numar mare de preparate culinare. Conopida, ciupercile, rosiile, spanacul, dar si carnea de porc, pestele preparat la gratar, preparatele din carne de porc si cele din carne de curcan fac casa buna cu rozmarinul. In alta ordine de idei, rozmarinul se intelege bine cu oregano, cimbrul si usturoiul. Gustul si aroma rozmarinului sunt potentate de uleiul de porumb si cel de masline.
Busuioc
Busuiocul este un ingredient complementar carnii de miel, carnii albe sau celei de vita. In plus, aduce o savoare speciala capsunelor sau zmeurei. Poate fi adaugat cand prepari legume la tigaie, in aproape orice mancare din gastronomia italiana, in sosul Pesto si in cel de rosii. Se intelege bine cu rosiile, cimbrul si oregano, iar uleiurile care ii evidentiaza calitatile sunt cel de masline, de samburi de struguri sau cel de susan.
Oregano
Oregano face minuni cand este adaugat in retetele cu carne de pui, de vita sau alaturi de pestele prajit. Se potriveste de minune cu carnea de porc si curcan, dar si cu sosurile de rosii pe care le adaugi la pizza. Face casa buna cu dafinul, maghiranul, cimbrul, busuiocul si cu chimenul, dar si cu uleiul de avocado sau de canola.
Salvia
Salvia evidentiaza gustul branzeturilor, al merelor, al carnii de curcan, porc sau vita. Este un condiment care are avantajul de a-si pastra foarte bine aroma chiar si cand este pregatit termic. Salvia si lamaia reprezinta o combinatie delicioasa in bucatarie, salvia fiind potentata de uleiul de canola sau de avocado.
Cimbru
Cimbrul este si el foarte cunoscut si utilizat in bucataria autohtona. Se potriveste de minune cu carnea de curcan si de miel, dar si cu pestele preparat la gratar si chiar cu ouale. Fasolea face casa buna cu acest ingredient. Daca adaugi cimbru in mancarea ta, nu uita sa pui si un strop de ulei de canola, pentru ca cele doua ingrediente merg foarte bine impreuna.
Coriandru
Pestele la gratar, muraturile, carnea de porc, de vita si puiul sunt perfecte pentru coriandru. Acest condiment face casa buna cu salatele verzi, placinta cu mere sau umpluturile de carne. Se poate combina cu scortisoara, nucsoara si ghimbirul si este ideala folosirea uleiului de floarea soarelui.
Tarhon
Tarhonul merge de minune alaturi de rosii, carne de pui si peste prajit. Da un gust mai bun sosurilor pentru legume si celor pentru carne, dar si salatelor. Se potriveste cu uleiul de avocado si cel de canola.
0 comentarii