Cozonac pufos reteta cu 10 galbenusuri, cu rahat si nuca, fraged, care se desface fasii.

Cozonac framantat de 3 ori, simplu sau cu nuca si cacao, cu stafide si fructe confiate, aromat din belsug cu vanilie si coaja de lamaie si portocala. 1 min


Advertisements

Vezi reteta pentru cozonacul pufos, care se rupe pale sau caiere. Ca sa mai fie si fraged, aromat, sa nu se usuce in 2 zile ci sa ramana proaspat si moale macar 1 saptamana, are nevoie de proteina animala, adica galbenusuri, unt, lapte.

Cozonac pufos reteta cu 10 galbenusuri, cu rahat si nuca, fraged, care se desface fasii. » DailyFeed
cozonac rahat nuca cacao

Cozonac framantat de 3 ori, simplu sau cu nuca si cacao, cu stafide si fructe confiate, aromat din belsug cu vanilie si coaja de lamaie si portocala.

Tip: desert

Bucatarie: romaneasca

Cuvinte cheie: cozonac,cozonac pufos,cozonac cu nuca,cozonac rahat, cozonac traditional

Cantitate pentru: 2

Durata Pregatire: PT1H

Durata Gatit: PT1H

Durata totala: PT2H

Ingrediente necesare:

  • 1kg faina
  • 14g drojdie uscata Dr Oetker sau 40g drojdie proaspata
  • 10 galbenusuri de ou
  • coaja de la 1 lamaie si 1 portocala
  • 250-300g zahar
  • 400ml lapte cald
  • 150g unt moale
  • 50ml ulei
  • vanilie sau 1 pastaie de vanilie
  • 1 praf de sare
  • dupa gust stafide, rahat, cacao, nuca, fructe confiate
  • 1 ou pentru uns

Instructiuni reteta:

Mod de preparare pentru reteta de cozonac pufos - cum se face reteta de cozonac care se rupe fasii, pale, caiere

Batem galbenusurile cu un sfert de lingurita de sare si le lasam putin deoparte, sa isi intensifice culoarea. Punem intr-un vas o lingura de faina, peste care turnam laptele clocotit si oparim astfel faina. O lasam deoparte si pe aceasta sa racoreasca. Punem galbenusurile la batut, adaugam si zaharul, batem totul impreuna, pana cand se dizolva complet zaharul. Cand zaharul se dizolva comple trebuie sa obtinem o crema foarte frumoasa din galbenusuri si zahar. Dupa ce s-a racit faina pe care am oparit-o, adaugam si drojdia sfaramata si amestecam totul foarte bine. Amestecam pana drojdia s-a dizolvat bine. O lasam asa, la temperatura camerei si asteptam sa creasca.

De ce se opareste faina pentru cozonac?

Faina oparita va mentine cozonacul mult timp sa nu mucegaiasca, iar pentru faptul ca facem plamada separat putem verifica si cat de buna este drojdia pe care o folosim.

Cum se framanta cozonacul la robot?

In bolul robotului, peste galbenusurile batute, punem maiaua, aromele, coaja de lamaie si faina. Pornim framantarea folosind cea de-a doua viteza a robotului. Framantarea la robot dureaza 10 minute. Adaugam treptat si untul. Cand aluatul are textura lobului urechii putem opri framantarea. Ne ungem mana cu ulei si adunam aluatul de pe marginea bolului. Lasam aluatul la dospit, intr-un loc cald, pentru jumatate de ora. Pentru a ne asigura ca aluatul creste, il putem pune in cuptor. Daca aveti cuptor pe gaz, incalziti-l la minim pentru 10 minute, opriti cuptorul si puteti pune aluatul sa dospeasca acolo. Pentru cuptoarele electrice, incalziti cuptorul la 40 de grade Celsius si apoi puteti pune aluatul in interior. Il scoatem, ungem masa cu ulei si impachetam aluatul. Aceasta este cea de-a doua framantare. Punem aluatul la dospit, in cuptor, pentru alte 30 de minute.

Cum se face umplutura de nuca si cacao?

Pentru umplutura de nuca a cozonacului vom amesteca nuca, zaharul si cacaua. Punem putin albus si amestecam. Mai adaugam albus treptat. Crema pe care o obtinem nu trebuie sa fie foarte fluida, ca sa nu curga din cozonac. Ungem masa cu ulei si rasturnam aluatul. Il impartim in doua bucati. Din acest aluat se fac 2 cozonaci.

Modelarea cozonacului 

Una dintre bucati o intindem, apoi presaram stafide (pe care le-am inmuiat intr-o lingura de cognac sau rom), rahatul taiat cubulete sau ce umplutura doriti. In interiorul cozonacului mai puteti adauga bucati de nuca, migdale, alune, fructe uscate, ce doriti. Impaturim aluatul, astfel incat umplutura sa vina in mai multe straturi. Am pregatit o forma de copt cu diametrul de 16 cm, pe care am tapetat-o cu hartie de copt. Vom face acum si celalalt cozonac. Intindem bucata de aluat si punem umplutura de nuca si cacao. Rulam foarte strans aluatul, sigilam capetele aluatului, sa nu curga. Taiem in doua si sigilam din nou capetele. Impletim apoi cozonacul si il punem in tava pe care am tapetat-o cu hartie de copt. Se poate folosi o tava mica de 20×12 cm. Punem cozonacii in cuptorul cald si ii lasam sa dospeasca pana cand acestia ajung la nivelul tavii. Se bate un galbenus cu o lingurita de lapte si il folosim pentru a unge cozonacii deasupra.

La ce temperatura se coc cozonacii?

Punem cozonacii la cuptor la 160-170 de grade Celsius, depinde de fiecare cuptor in parte. Ideal este ca focul sa fie de jos in sus. La cuptoarele pe gaz focul trebuie sa fie mediu. Coacerea dureaza aproximativ 1 ora.

Sfaturi de care trebuie sa tineti cont

  • Folositi ingrediente de cea mai buna calitate, la temperatura camerei, nu reci
  • Faina trebuie sa fie bine uscata, clada, sa se cearna 2-3 zile la rand si sa fie tinuta la cald inainte de framantare.
  • Framantat aluatul bine, pana se desprinde aluatul de mana si batut de masa
  • Batutul de masa ajuta aluatul foarte mult, o sa vedeti cum se relaxeaza, devine mai fin si mai elastic
  • Laptele se pune treptat, prima data doar 3/4 din cantitate, apoi se mai adauga putin cate putin, cat trebuie. Daca puneti tot laptele si  la final aluatul e lipicios si moale, mai adaugati o mana de faina. Ouale pot fi mai mari sau mai apoase, untul poate sa contina prea multa apa sau faina e umeda sau nu e de foarte buna calitate. Cu faina din loturi diferite puteti obtine aluaturi diferite. Sunt multi factori care pot influenta calitatea fainii.

Alte sfaturi de care e bine sa tineti cont

  • Copt bine, la foc mic la inceput (160 de grade pentru 10 minute), 180 de grade Celsius pana la final la cuptor electric. La cuptor pe gaz, foc mic la inceput, apoi mediu. Daca se da focul tare de la inceput, aluatul este fortat sa creasca si se va crapa, nu va fi cresut frumos.
  • Puneti mana pe aluat: aluatul trebuie sa fie cald, nu rece. Daca aluatul este rece, va creste greu, poate dura si 10-12 ore pana dospeste bine.
  • Daca vreti ca aluatul sa creasca mai repede, aprindeti cuptorul la minim -cam 40 de grade si bagati vasul cu aluat in cuptor. Dupa 15 min stingeti focul si lasati acolo cozonacul.
  • Daca nu puteti baga aluatul in cuptor, puneti dedesubt un vas cu apa calda, dar vasul cu aluat sa nu atinga apa.
  • Inveliti vasul cu aluat cu foie de plastic sau o punga, apoi cu servet.
  • Faceti cele 3 framantari. Framantarile repetate au rolul de a dezvolta mai bine reteaua de gluten, reactiveaza drojdia, face aluatul sa aiba aceeasi temperatura in toate partile. Veti obtine cei mai pufosi cozonaci.
  • Ungeti hartia de copt cu putin unt, aluatul va avea acel parfum de unt absolut minunat si nu se va mucegai, nu se va usca, va ramane fraged mult timp.
  • Dupa coacere, ungeti imediat copturile cu putin sirop facut din 1 lingura de miere de albine si 2 linguri de apa sau 1 lingura cu varf de zahar si 2 linguri de apa. Vor avea un luciu splendid.

Cum se fac cele 3 framantari?

Dupa ce ati framantat aluatul si l-ati trantit bine de castron, il lasati sa creasca 30 de minute, apoi il mai framantati putin, cam 5 minute. Mai lasati la crescut 15 minute, apoi iar framantati 5 minute. Acum lasati la crescut definitiv. Aceasta framantare de 3 ori ajuta aluatul sa creasca extrem de frumos, se va desface suvite si veti avea o frumusete de cozonaci.

Cati cozonaci ies din 1 kg de faina?

Din aceasta cantitate ies 2 cozonaci. Umplutura cozonacilor poate fi din nuca si cacao, plus lapte sau albusuri, din miez de nuca sau mac macinat, oparite cu lapte, aluat cu cacao sau ciocolata, dupa dorinta.
Nota Editorului:
5

Video:

Advertisements

Sursa: Gina Bradea

CITESTE SI:

Retete – Cozonac fara framantare

Advertisements
vouchere reducere

Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
2
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like Like
2
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.