Extrasa din caietul cu retete boieresti – Ciorba de burta după reteta veche, traditionala

Cum se face ciorba de burta acasa, mai buna ca la restaurant, din burta prefiarta, proaspata sau congelata, cu smantana si oase? 6 min


Advertisements

Cum se face ciorba de burta acasa, mai buna ca la restaurant, din burta prefiarta, proaspata sau congelata, cu smantana si oase? Cum se curata si se fierbe burta? 

Este o adevarata delicatesa daca este facuta bine, multe persoane se lauda ca fac o ciorba de burta foarte buna, dar din pacate, e o ciorba care are niste secrete si nu prea reuseste la oricine.

O reteta veche si autentica de ciorba de burta –  reteta clasica din 1930

„Se ia burtă și picioare de vacă. Cantitățile la discreție. Să zicem: 2 kilograme burtă, unul de mure și un picior. Să se curețe bine, să se apele în mai multe ape, opărindu le; oasele piciorului le spargi, pentru ca să iasă cuprinsul lor. Pui toate acestea într o oală cu apă; apa să acopere carnea. Se adaugă o căpățână de usturoi necurățată, o ceapă întreagă, un morcov, 2–3 foi de dafin, piper negru boabe, sare și o bucată de seu de vacă. 

Acoperi oala și lași să fiarbă ușor. Atunci, se strecoară zeama printr o sită deasă, iar seul îl freci pe sită cu o lingură, ca să iasă grăsimea. Burta se taie în bucăți subțiri cum e cartoful pai. Se pune iarăși în oală, se toarnă peste carne zeama în care a fost. În altă parte pui: 4–5 gălbenușuri de ouă, o jumătate castron de iaurt, o jumătate lingură de făină și se freacă toate împreună. Pe urmă se ia din ciorbă 2–3 linguri și se toarnă peste aceste ouă, se strecoară prin sită în oala cu ciorbă. Torni și o cantitate de oțet de vin, după dorință. Să nu stea pe foc iute, căci se taie” (Dictatura Gastronomică, 1934/1935)„.

Ingrediente pentru reteta de ciorba de burta

  • 2 kg burta proaspata, curatata
  • 1.5 – 2 kg oase de vita cu maduva
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 radacina de patrunjel, pastarnac
  • o bucata de telina radacina, cam 100 g
  • 5-6 galbenusuri
  • 300-400 g smantana
  • 1 capatana usturoi
  • 1 lingura rasa de faina (20 g)
  • otet
  • piper
  • ardei iute
  • 3 linguri ulei

Cum se face ciorba de burta?

Burta se tine in apa calda cu otet sau zeama de lamaie si bicarbonat de sodiu minim 2 ore inainte de inceperea gatitului, ca sa mai iasa din mirosul specific si sa se albeasca.

Discutam despre burta deja curatata. Oasele se spala bine si va sfatuiesc sa fiti foarte atenti, sa nu aiba fire de par, se mai intampla si asa ceva.

Se pun intr-o oala incapatoare oasele (oasele sa fie la fund, daca este burta e posibil sa se lipeasca la fiert)  si burta, se completeaza cu apa cat sa acopere si se adauga 2 linguri cu sare.

Cand clocoteste se mai lasa 10 minute, apoi se arunca apa, oasele se spala foarte bine si se pun din nou la fiert. Burta se spala si se verifica daca este curatata bine.

Se pune si burta deasupra oaselor, se adauga sare si ardei iute, boabe de piper, ceapa si radacinoasele curatate si se lasa sa fiarba cateva ore.

Din cand in cand se mai completeaza cu apa fierbinte, nu rece, pentru ca intareste carnea, in asa fel incat lichidul sa acopere burta si oasele.

Advertisements

Cand burta este bine fiarta, se verifica si oasele, sa fie tendoanele moi, se strecoara zeama in alta oala, legumele se dau deoparte (se pot pasa si adauga inapoi in ciorba), iar burta si oasele se lasa la racit.

Galbenusurile (nu se folosesc albusuri la ciorba de burta, pentru ca dau acel aspect de taiat) se bat cu 1 lingurita rasa de sare si se lasa deoparte cel putin 20 de minute, sa-si intensifice culoarea.

Zeama se pune pe foc si se adauga otet dupa gust, dar nu prea mult, mai bine sa-si puna fiecare-n farfurie.

Se adauga smantana si faina la galbenusuri, se amesteca bine si apoi se adauga cate putin din zeama care clocoteste pana cand si galbenusurile cu zeama din castron sunt la fel de fierbinti ca si ciorba.

Se toarna totul in oala cu ciorba si se amesteca in continuare pana cand da in clocot. Se potriveste gustul cu sare, se mai lasa sa dea cateva clocote si gata. 🙂

Burta se taie fasii potrivite cat sa incapa-n lingura, cam de 2-maxim 3 cm lungime, se aduna si tendoanele de pe oase si se taie si ele marunt si se adauga-n ciorba.

Se serveste fierbinte, cu sosiere alaturi din care fiecare sa-si asezoneze ciorba dupa gust cu: mujdei, otet, smantana.

Cateva secrete pentru ciorba de burta:

Un mare secret al ciorbei de burta este ca zeama sa fie gustoasa, sa fie supa bogata, nu apa chioara. De aceea se folosesc oase cu maduva si legume la fiert, ca sa fie zeama gustoasa. Daca veti folosi burta prefiarta, fara oase cu maduva si fara zarzavaturi… nu va avea nici un Dumnezeu. 🙁

Se mai pot adauga la final si 2-3 gogosari in otet, taiati fasii fine, de marimea fasiilor de burta, pentru un spor de culoare si gust.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like
1
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *