Moşii de vară 2022. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor şi cât de importantă este pomenirea celor care au plecat dintre noi.
În Sâmbăta dinaintea Duminicii Rusaliilor se face pomenirea morţilor. Pe 11 iunie 2022 se organizează slujbe pentru pomenirea morţilor în toată ţara. Comemorarea celor plecaţi dintre noi este un lucru important în religia creştină.
Moşii de vară 2022
Sâmbăta, 11 iunie 2022, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice.
Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea „Moșii de vară”.
Sâmbăta, 11 iunie 2022, în fiecare biserica ortodoxă se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.
Creştinii merg de dimineaţă la biserică în Sâmbăta Morţilor, numită şi Moşii de vară, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani spre pomenirea celor adormiţi.
Moşii de vară 2022. Ce semnificaţie are Sâmbăta Morţilor
Moşii de vară este o sărbătoare dedicată morţilor. Îi putem ajuta pe cei plecaţi dintre noi rugându-ne pentru sufletele lor, mergând la biserică şi făcându-le parastase.
Pomenirea morţilor se face în biserica ortodoxă pentru că în creştinism, moartea nu reprezintă sfârșitul existenței omului.
Biserica îi numește pe cei care au murit, „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existență.
Pentru că nu știm dacă cei morți se află în Rai sau în Iad, ne rugăm pentru toți în aceeași măsură. Moșii de vară sunt un prilej pentru pomenirea celor adormiți.
Moşii de vară 2022. Ce să NU faci în Sâmbăta Morţilor
- În Sâmbăta Morţilor nu se mătură pentru că se spune că gunoiul “ajunge în gura morților”.
- De Sâmbata Morților nu se lucrează, nu se face treabă, ca la oricare altă zi de sărbătoare.
- Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet.
- Nu se spală şi nu se calcă în ziua Moşilor de vară.
Moşii de vară 2022. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morţilor
Se obişnuieşte ca în ziua „moşilor” să se împartă şi vase în care gospodinele pun orez cu lapte, cireşe, colivă, colaci şi linguri de lemn.
În Muntenia, împreună cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană și covrigi sau colarezi.
În zona Transilvaniei se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă cum ar fi colaci, biscuiți sau turtă dulce, iar în partea Moldovei, pe lângă vestiții cozonaci, se duc la biserică fructe și colaci unși cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.
La sărbătoarea „Moşilor de vară” , bucatele date de pomană se împart în vase de lut, însoțite de cănițe de lut împodobite cu cireșe legate la mâner și linguri de lemn. Se spune că aceste ofrande reprezintă punți de legătură între viața pământeană și cea veșnică.
Pomenirea celor adormiţi, datorie de suflet
Pomenirea celor adormiţi este considerată ca fiind o datorie de suflet a fiecărui creştin. De aceea, această datorie este respectată cu sfinţenie. Aducerea aminte, pomenirea lor în rugăciune constituie un prilej de comuniune, de legătură spirituală cu cei răposaţi.
„Pentru noi, cei care suntem aici, cei care au plecat sunt totdeauna în dragostea noastră. Ei sunt pentru început durere, pentru totdeauna sunt un dor, dar Mântuitorul ne spune că ne vom întâlni cu ei. Ei, bine, până la această întâlnire, noi ne putem întâlni cu cei care au plecat, în rugăciune. Ne întâlnim în Hristos”.
părintele Mircea Stoleriu de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Galata pentru doxologia.ro
0 comentarii