Pe ce dată sunt Moșii de vară 2022? Sărbătoarea are loc înainte de Rusalii

Când sunt Moșii de vară 2022? Tradiții care se respectă în Sâmbăta Morților.3 min


Advertisements

Când sunt Moșii de vară 2022? Vezi pe ce dată se face pomenirea morților înainte de Rusalii, dar și ce tradiții se respectă în Sâmbăta Morților.

Când sunt Moșii de vară 2022?

În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi, însă pe care nu i-am uitat.

În 2022, Moșii de vară se pomenesc sâmbătă, 11 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile.

La sărbătoarea Moșilor de vară, creștinii merg la biserică cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoanelor nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat de pe această lume.

Sâmbătă dimineața, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

Totodată, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Advertisements

Moșii de vară 2022. Tradiții care se respectă în Sâmbăta Morților

Tradiția ne spune că în dimineața Moșilor de vară, creștinii trebuie să meargă la biserică cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite.

Pe lângă colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate.

Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.

În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat, iar acolo, preotul săvârșește o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.

Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți. De asemenea, orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă.

Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

Care este reactia ta la acest articol?

Scary Scary
0
Scary
Angry Angry
0
Angry
Fail Fail
0
Fail
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
OMG OMG
0
OMG
WTF WTF
0
WTF
Like Like
1
Like

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *