Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr?

Sâmbăta lui Lazăr 2022. Vezi ce este bine să împarți la sărbătoarea Moşilor de Florii.5 min


Advertisements

Află ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr, în ultima sâmbătă a morţilor din Postul Paştelui, atunci când are loc cea mai mare slujbă de pomenire a celor plecați din această lume.

Moşii de Florii 2022

In sâmbăta dinaintea Floriilor, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea morților. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de „Moșii de Florii”, ”Sâmbăta lui Lazăr ” sau Sâmbăta Morților.

La sărbătoarea Moșilor de Florii, creștinii merg la biserică cu vase, bucate, colivă, prescură și vin, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite celor sărmani.

pomenirea mortilor 4

Ce se dă de pomană în Sâmbăta lui Lazăr

La sărbătoarea Moșilor de Florii, credincioşii trebuie să dea de pomană alimente de post, fiindcă suntem în Postul Mare al Sfintelor Paşti. Este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi în Sâmbăta lui Lazăr.

Advertisements

De obicei, de Sâmbăta lui Lazăr se dau de pomană fructe, legume, colivă, colaci de post, sarmale de post, dar și alte bucate care nu conțin alimente de dulce.

În Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii au dezlegare la ulei și vin, ceea ce înseamnă că pot folosi aceste două ingrediente inclusiv în prepararea bucatelor pe care vor să le dea de pomană de Moșii de Florii 2022.

Totodată, cei care au rude răposate, merg la cimitir, curăță mormintele, aprind lumânări și pun flori la crucile mormintelor celor decedați.

Moşii de Florii 2022. Rețetă colivă

Ingrediente: 

 • 500 g grâu decorticat sau arpacaș,
 • 375 g zahăr, aproximativ 250 g nuci curățate,
 • vanilie,
 • coajă rasă de lămâie (opțional),
 • o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți
 • zahăr pudră,
 • 1 linguriță rasă cu sare
 • puțină cacao, bomboane, pentru ornat coliva.

Mod de preparare: 

 1. Eliminăm de toate corpurile străine din grâu, apoi îl spălam în mai multe ape (de regula șapte).
 2. Punem grâul într-o oală mai mare, peste care turnăm apă, ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palma și se fierbe cel puțin o oră. Trebuie să amestecăm din când în când, ca să nu se prindă.
 3. Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldură cât mai mult.
 4. După 4-5 ore, adaugăm zaharul și fierbem din nou, până se leagă. Acum trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei.
 5. După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit, până ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperită în frigider până când dorim să finisăm coliva.
 6. Înlăturam coaja care s-a format, adaugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau râșnite după preferință.
 7. În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, până se omogenizează.
 8. Compoziția o așezăm pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie și o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă.
 9. Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presam puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted, apoi cernem un stat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presăm, ca și pe pesmet.
 10. Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele, după preferința și inspirația noastră.
 11. Curățăm bine marginile platoului de pesmetul și de zahărul căzut la cernut.
 12. Coliva este bine s-o pregătim în ajunul zilei când vrem s-o folosim. Lumânarea pe care o înfigem în colivă, trebuie să aibă un disc de hârtie, pentru a nu se scurge ceara pe colivă.
Advertisements


Ti-a placut? Ti s-a parut interesant? Nu tine doar pentru tine, distribuie acest articol!

1

0 comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *